Propagandiștii lui Putin nu exclud ca Rusia să folosească în Ucraina tancuri T-34 de pe vremea lui Stalin. „Putem echipa o divizie”

Data actualizării: Data publicării:
Tanc T-34 la parada armatei ruse
Tanc T-34 la parada armatei ruse din mai 2022. Foto: Profimedia Images

Un invitat aflat în studioul emisiunii prezentatorului rus Vladimir Soloviov, unul dintre principalii propagandiști ai Kremlinului, a precizat că „dacă e nevoie”, Rusia ar putea folosi în Ucraina inclusiv vechile tancuri T-34, dezvoltate în anii 1930 și folosite pe scară largă în cel De-al Doilea Război Mondial. Invitatul postului de televiziune „Rusia 1” a adăugat că lumea nu ar trebui să facă glume pe seama tancurilor și blindatelor tot mai vechi pe care armata rusă le aruncă în luptele de pe frontul ucrainean.

Recent, pe rețelele sociale, a fost difuzat un clip în care se văd tancuri T-54/55 (dezvoltate în anii 1940-1950), despre care se crede că au fost scoase din depozitele armatei ruse pentru a fi transportate pe front. Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) nu a exclus posibilitatea ca Rusia să desfășoare astfel de modele în Ucraina, pentru a compensa pierderile masive de blindate.

„Da, a apărut un videoclip pe net cu un detașament de tancuri T-54/55 transportate într-o direcție necunoscută”, a precizat invitatul lui Soloviov. „Au apărut glume nepotrivite, referitoare la faptul că, în curând, o să ajungem să scoatem chiar și tancurile T-34 de pe monumente...”

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„O vom face, dacă e nevoie. Am putea echipa o întreagă divizie cu tancurile aflate pe monumentele istorice. Când toți nu vor mai rămâne cu nimic, noi tot vom mai dispune de această rezervă. Nu e niciun motiv să râzi de așa ceva”.

În vara anului trecut, militarii ruși au dat jos de pe soclul unui monument din Lisiceasnk un tanc T-34 pe care l-au folosit pe post de „barieră” la un post de control de la intrarea în oraș. 

Tancul T-34 a fost principalul tanc al URSS în cel de-al Doilea Război Mondial. Se estimează că, în total, în jur de 84.000 de astfel de tancuri au fost construite de-a lungul timpului.

În prezent, tancurile T-34, un simbol al epocii lui Stalin și al Armatei Roșii, se găsesc în muzee ori pe post de monumente, în orașele din Rusia. Astfel de tancuri mai pot fi încă văzute defilând în cadrul paradelor militare din Rusia.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri