Galerie Foto Proteste la Munchen înainte de summitul G7. „Avem nevoie de acțiuni clare pentru a face față crizelor”

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0702629859
Activiștii Oxfam au protest sâmbătă dimineață la Munchen, purtând capete supradimensionate ale liderilor G7. Foto: Profimedia Images

Zeci de mii de protestatari sunt așteptați să se adună sâmbătă la Munchen, cu o zi înainte de începerea summitului G7, care este organizat anul acesta în Alpii Bavarezi la Schloss Elmau, notează Washington Post.

Poliția se aștepta la cel puțin 20.000 de protestatari în capitala Bavariei. Cincisprezece grupuri critice la adresa globalizării, de la organizația Attac și până la organizația de mediu WWF, vor participa la demonstrații. 

Printre solicitările acestora se numără eliminarea treptată a combustibililor fosili, conservarea diversității animale și vegetale, justiție socială și o luptă intensificată împotriva foametei.

Sâmbătă dimineață, membrii organizației antisărăcie Oxfam au organizat un protest tot la Munchen, purtând capete supradimensionate ale liderilor G7. Activiștii Oxfam au cerut mai multă egalitate la nivel mondial.

Activiștii Oxfam au protest sâmbătă dimineață la Munchen, purtând capete supradimensionate ale liderilor G7. Foto: Profimedia Images
Activiștii Oxfam au protest sâmbătă dimineață la Munchen, purtând capete supradimensionate ale liderilor G7. Foto: Profimedia Images

„Avem nevoie de acțiuni concrete pentru a face față crizelor multiple ale vremurilor noastre”, a declarat purtătorul de cuvânt al Oxfam, Tobias Hauschild, pentru The Associated Press. „Asta înseamnă că G7 trebuie să acționeze imediat. Ei (liderii - n. red.) trebuie să lupte împotriva foametei, inegalității și sărăciei”, a mai spus Hauschild.

Liderii G7 din Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Italia și Japonia sunt așteptați să înceapă să sosească în Germania sâmbătă după-amiază pentru summitul care începe mâine, 26 iunie, și se desfășoară până marți, 28 iunie.

Cei 7 lideri vor aborda probleme precum războiul Rusiei împotriva Ucrainei, schimbările climatice, energia și criza securității alimentare care se profilează, scrie ABC News.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat sâmbătă că „războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei” va avea „un impact puternic” asupra summitului. Referindu-se la creșterea prețurilor la alimente, gaze și energie, șeful guvernului federal de la Berlin a mai spus că liderii din G7 vor discuta despre situația actuală declanșată de război „și, în același timp, se vor asigura că vom opri schimbările climatice provocate de om”.

Liderii de la viitorul summit G7 din Germania vor anunţa noi măsuri menite să exercite presiuni asupra Rusiei în legătură cu invazia sa în Ucraina, precum şi noi angajamente pentru consolidarea securităţii europene, a declarat săptămâna aceasta un oficial american de rang înalt. 

Un total de aproximativ 18.000 de ofițeri de poliție au fost dislocați în locul din jurul summitului și unde se desfășoară protestele. 

După summitul G7, liderii celor 30 de țări care fac parte din NATO se vor reuni săptămâna viitoare, miercuri și joi, la summitul de la Madrid.

Citește și: Liderii G7 vor veni cu „propuneri concrete” pentru a creşte presiunea asupra Rusiei

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri