Proteste rare în China. Mii de musulmani au sfidat dictatura de la Beijing: „Pare că acest coșmar abia începe”

Data publicării:
confruntare între polițiști și localnici
Foto: Captură Twitter

Mii de musulmani din China au protestat împotriva autorităților dictatoriale de la Beijing, într-un rar moment de sfidare față de sistemul tot mai represiv din această țară, relatează CNN. Oamenii au înconjurat o moschee din sud-estul Chinei pe parcursul weekend-ului, acolo unde autoritățile vor să înceapă lucrări de îndepărtare a cupolei și a minaretelor.

Decizia de a modifica moscheea care aparține grupului etnic Hui, din satul Najiaying, în provincia Yunnan, vine ca parte a unui efort mai mare a dictatorului Xi Jinping de a elimina particularitățile culturale și religioase ale zonei și de a o integra forțat în cultura chineză.

În ultimii ani, autoritățile chineze au mai eliminat elemente de arhitectură islamică din zonă – au distrus cupole și au demolat minarete din peste o mie de moschei Hui din toată țara. Moscheea din Najiaying ar fi una dintre ultimele redute, spun activiștii Hui.

Acum, campania de „sinicizare” (n. red. – termen care se referă la asimilarea culturală a minorităților etnice și religioase în cultura dominantă chineză, Han) a ajuns și la Najiaying – căminul istoric al etnicilor Hui și un important centru al culturii islamice din China și Yunnan, o provincie diversă etnic de la granițele Chinei cu Asia de Sud-Est.

Localnici, însă, se opun cu înverșunare autorităților.

Clipuri video de pe rețelele sociale îi arată pe localnici confruntându-se cu polițiști în fața moscheii. Forțele de ordine folosesc echipamente speciale anti-protest și blochează intrarea în moschee, împingându-i pe protestatari cu scuturi și bastoane.

Localnici au răspuns aruncând cu sticle de apă și cărămizi.

„E ultima noastră fărâmă de demnitate. Este ca și cum ar veni să ne demoleze casa. Nu vom permite acest lucru”, spune un martor ocular pentru CNN.

Sursa citată a spus, sub condiția anonimatului, că mii de localnici Hui – bărbați, femei, bătrâni și copii – s-au adunat în jurul moscheii, sâmbătă, urmăriți fiind de peste 1.000 de polițiști.

„După ce am ajuns la moschee, ne-am dat seama că au adus deja macarale și că erau gata să înceapă demolarea forțată”.

Tensiunile au escaladat în jurul orei 13:00, când musulmanii au cerut să intre în moschee pentru rugăciunea de după-amiază. Au urmat momente de violență – polițiștii i-au lovit pe protestatari cu bastoane.

Zeci de protestatari au fost arestați acolo. Ma Ju, un activist Hui cunoscut, care s-a stabilit în SUA, a menținut un contact apropiat cu locuitorii din Najiaying, a declarat că peste 30 de oameni au fost arestați.

Localitatea, cuprinsă de frică

Confruntarea lungă de mai multe ore s-a sfârșit printr-o victorie de etapă pentru protestatari, care au reușit să pătrundă în moschee după ce polițiștii s-au retras.

De-a lungul nopții de sâmbătă și a zilei de duminică, localnicii au făcut cu schimbul pentru a apăra moscheea, temându-se că autoritățile vor reveni să demoleze părți din ea, așa cum plănuiseră inițial.

Represaliile au urmat imediat după – duminică după-amiază, au început să apară informații că tot mai mulți oameni sunt arestați.

Duminică seară, poliția din Nagu, sub jurisdicția căreia se află Najiaying, a transmis o avertizare vagă – fără să menționeze protestul de la moschee, autoritățile au transmis că investighează incidentul care a „perturbat ordinea socială” și a produs „un impact social ticălos”.

Autoritățile au cerut, de asemenea, „organizatorilor și participanților” să se predea înainte de 6 iunie pentru „a primi clemență” și i-a încurajat pe oameni să se toarne unii pe alții la poliție.

Până luni, localitatea era cuprinsă de frică, conform sursei citate.

În multe zone, internetul a fost tăiat, iar dronele survolează constant satul. Mesajele autorităților au fost redate în buclă prin megafoane, cerând localnicilor să se predea și să dea informații legate de cei căutați.

„Pare că acest coșmar abia începe. Toată lumea este cuprinsă de frică, nu știm ce se va întâmpla mai departe”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri