Putin: Kievul ar trebui să le ordone luptătorilor ucraineni blocaţi la Azovstal să depună armele

Data actualizării: Data publicării:
vladimir putin la o declaratie de presa
Preşedintele rus Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Vladimir Putin i-ar fi spus premierului israelian Naftali Bennett, într-o convorbire telefonică avută joi, că Rusia este în continuare gata să asigure evacuarea civililor în siguranţă din uzina Azovstal, însă Kievul ar trebui să le ordone luptătorilor ucraineni blocaţi în combinatul siderurgic să depună armele, relatează Reuters.

În discuția cu Bennett, Putin "a atras atenţia asupra chestiunilor umanitare, între care evacuarea civililor din uzina Azovstal (...), realizată în colaborare cu reprezentanţii ONU şi ai Comitetului Internaţional al Crucii Roşii". "Armata rusă este în continuare gata să asigure evacuarea civililor în siguranţă", a dat asigurări liderul rus.

De asemenea, potrivit lui Putin, Kievul ar trebui să le ordone luptătorilor ucraineni blocaţi la Azovstal să depună armele, scriu AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Între timp, un responsabil al ONU a anunţat că un nou convoi al organizaţiei este în drum spre uzina din Azovstal pentru a-i evacua pe civili.

"Astăzi, în momentul în care vorbim, un convoi este în drum spre Azovstal până mâine dimineaţă, în speranţa de a-i recupera pe civilii rămaşi în acest infern întunecat şi de a-i scoate în siguranţă", a declarat secretarul general adjunct al ONU care răspunde de chestiunile umanitare, Martin Griffiths, în cadrul unei conferinţe de presă de la Viena.

O primă operaţiune de acest tip organizată începând de weekendul trecut de ONU şi Crucea Roşia a permis evacuarea a 101 civili din acest imens complex metalurgic unde s-au ascuns civili şi ultimii combatanţi ucraineni care apără Mariupol.

Acest prim convoi a ajuns marţi în siguranţă în oraşul Zaporojie, aflat sub controlul armatei ucrainene, mai la est, la circa 230 km distanţă. Potrivit lui Martin Griffiths, ONU a escortat de asemenea miercuri peste 340 de civili care voiau să fugă din "diverse cartiere din Mariupol".

Mai devreme, Kremlinul a afirmat că aceste coridoare umanitare pentru evacuarea din zonă "funcţionează", dar un comandant al regimentului Azov, care a apără uzina, a afirmat că Rusia "nu-şi respectă promisiunea".

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri