Raportul care cere punerea sub acuzare a lui Bolsonaro pentru crime împotriva umanității a fost aprobat în Senatul brazilian

Data publicării:
Jair Bolsonaro cu mâna la gură
Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro. Foto: Profimedia Images

Un comitet de investigație al Senatului brazilian a aprobat, marți, un raport care cere punerea sub acuzare a lui Jair Bolsonaro pentru nouă capete de acuzare legate de gestionarea dezastruoasă a pandemiei de coronavirus în Brazilia, relatează Reuters.

Printre acuzații se numără inclusiv crime împotriva umanității. Raportul, lung de peste 1300 de pagini, pregătit de comitetul controlat de opoziție în peste șase luni, aduce acuzații similare și la adresa a alte 77 de persoane și a două companii.

Un draft inițial al raportului cerea punerea sub acuzare a lui Bolsonaro inclusiv pentru genocid și crimă, însă enatorii au decis să renunțe la aceste acuzații din cauza unor „motive tehnice”. Au decis, de asemenea, să adauge 10 alte persoane pe lista celor care ar trebui puși sub acuzare.

„Haosul guvernului lui Jair Bolsonaro va intra în istorie ca nivelul cel mai scăzut al sărăciei umane”, a spus senatorul Renan Calheiros, raportorul care a s-a ocupat de raport, menționând că Bolsonaro „a acționat similar cu alți dictatori sângeroși”.

Totuși, este puțin probabil ca Bolsonaro să fie judecat pentru acest acuzații în situația în care ele ar trebui să fie aduse în fața unui tribunal de procurorul general al Braziliei, o persoană numită de Bolsonaro însuși. Anterior, președintele brazilian a spus că investigația Senatului este o „glumă”.

Aprobarea raportului subliniază, însă, izolarea tot mai crescută a liderului brazilian care se îndreaptă spre un an electoral dintr-o poziție tot mai proastă.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri