Live Text Război în Ucraina. Zelenski: Rușii atacă deliberat zone rezidențiale. 15 morți într-un bombardament în Donețk

Data actualizării: Data publicării:
Bombardamente rusești la Harkov. Foto: Profimedia
Bombardamente rusești la Harkov. Foto: Profimedia

Rușii continuă să bombardeze în permanență regiunea Donbas, dar și zone rezidențiale din regiunea Zaporojie, orașele Harkov și Nikolaev, spune președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Liderul de la Kiev a mulțumit Statelor Unite pentru noul pachet de asistență militară, care include lansatoare HIMARS. Pe de altă parte, Rusia își adună forțe de rezervă din toată țara și le plasează în apropiere de Ucraina pentru viitoare operațiuni ofensive, anunță serviciile de informații militare britanice. O mare parte a acestor noi unități sunt transportate cu ajutorul unor vehicule blindate scoase din depozite vechi. Este un semn că echipamentele moderne ale lui Vladimir Putin s-au redus semnificativ.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Canada returnează Germaniei turbinele care vor accelera fluxul de gaz rusesc prin conducta Nord Stream 1

ACTUALIZARE 14.27 Canada va returna Germaniei turbinele ruseşti reparate necesare pentru mentenanţa gazoductului Nord Stream 1, a comunicat sâmbătă ministrul canadian al resurselor naturale.

„Canada va acorda Siemens Canada un permis revocabil şi de o durată limitată pentru a permite revenirea în Germania a turbinelor Nord Stream 1 reparate, ceea ce va sprijini capacitatea Europei de a avea acces la energie fiabilă şi accesibilă în timp ce continuă tranziţia de la petrolul şi gazul ruseşti”, a declarat ministrul Jonathan Wilkinson, transmit Reuters şi AFP, potrivit Agerpres.

„În lipsa unei aprovizionări necesare cu gaz natural, economia germană va suferi dificultăţi foarte importante şi germanii înşişi riscă să nu îşi poată încălzi locuinţele la apropierea iernii”, a explicat ministrul canadian într-un comunicat.

15 morți șa Ceasiv Yar

ACTUALIZARE 14.25 Cel puțin 15 persoane au fost ucise și alte 20 ar putea fi îngropate sub dămâmături, după ce rachetele rusești au lovit un bloc de apartamente din Ceasiv Yar, un oraș din estul Ucrainei, spun oficialii citați de BBC.

Cinci victime au fost scoase în viață. Bilanțul morților a fost dat de un oficial al serviciilor de urgență ucrainene.

O parte a clădirii cu cinci etaje a fost dărâmată, lăsând un munte de moloz. Ceasiv Yar este în apropiere de orașul Kramatorsk, în regiunea Donețk.

Guvernatorul regiunii, Pavlo Kirilenko, a declarat că bombardamentul a fost făcut cu rachete rusești Uragan.

Rușii au atacat cu rachete Uragan un oraș din Donețk

ACTUALIZARE 09.12 Cel puțin șase civili au fost uciși și peste 30 ar putea fi prinși sub dărâmături după ce rușii au lovit cu rachete Uragan un bloc de locuințe de cinci etaje, în zona Donețk, a anunțat guvernatorul regiunii citat de Reuters. Clădirea s-a prăbușit.

Guvernatorul Pavlo Kirilenko a precizat, pe platforma Telegram, că atacul a avut loc sâmbătă seara în orașul Ceasiv Iar.

Potrivit oficialului, a fost confirmată moartea a șase civili, iar alți 5 au fost răniți. Cel mai probabil, alți 34 sunt prinși sub dărâmături.

Zelenski: Atacurile brutale ale artileriei ruse din Donbas nu se opresc nici măcar o zi

ACTUALIZARE 07.55 Rușii continuă să bombardeze în permanență regiunea Donbas, dar și zone rezidențiale din regiunea Zaporojie, orașele Harkov și Nikolaev, spune președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Numai în ultimele 24 de ore, armata rusă a atacat orașele Nikolaev, Harkov, Krivoi Rog și comunitățile din regiunea Zaporojie... Rușii au țintit chiar zone rezidențiale, în mod absolut deliberat, intenționat, au țintit case obișnuite și civili. Sunt victime, morți și răniți”, a spus Zelenski.

E a adăugat că atacurile brutale ale artileriei ruse din Donbas nu se opresc nici măcar o zi”.

Putem opri, cu adevărat, astfel de acțiuni teroriste doar cu arme moderne, de înaltă precizie și puternice. Vreau să mulțumesc Statelor Unite pentru decizia de a oferi Ucrainei un nou pachet de asistență pentru apărare, în valoare de 400 de milioane de dolari. Unitățile suplimentare de lansatoare HIMARS și alte arme de înaltă precizie ne permit să luăm măsuri exacte împotriva terorismului și să reducem capacitatea de atac a Rusiei”, a adăugat el.

Ucraina cere oamenilor din Herson și Zaporojie să plece

ACTUALIZARE 07.50 Ucraina a avertizat locuitorii din Herson și Zaporojieplece cât mai repede, deoarece ce se pregătește să lanseze o contraofensivă pentru a recuceri zona. Regiunile Herson și Zaporojie au fost ocupate de trupele ruse la sfârșitul lunii februarie.

Vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk le-a cerut ucrainenilor din teritoriile ocupate să plece prin „orice mijoc posibil”, potrivit The Guardian.

Va fi o bătălie uriașă. Nu vreau să sperii pe nimeni, oricum toată lumea înțelege”, a spus Vereșciuk.

Iuri Sobolevski, vicepreședintele consiliului regional din Herson, a declarat sâmbătă pentru Ukraine’s United News că, deși evacuarea este dificilă, ea „trebuie făcută”.

„Cei care nu pot pleca ar trebui să știe vor avea din nou nevoie de adăposturi. Trebuie să avem aprovizionare cu apă, o anumită cantitate de hrană pentru a supraviețui atacului,” a spus Sobolevski.

Propagandistul lui Putin: Rusia vrea să ajungă până în Transnistria

ACTUALIZARE 07.45 Obiectivul Rusiei în Ucraina este să ajungă până în Transnistria, spune cea mai fidelă voce a propagandei ruse, Vladimir Soloviov de la Rossia-1. Într-o intervenție duplex în emisiunea unui cunoscut jurnalist italian, Bruno Vespa, de la postul public Rai 1, el a recunoscut că acesta este motivul pentru care armata lui Putin atacă tot mai des Odesa. Răspunsul său l-a indignat pe prezentatorul italian, care l-a pus imediat la punct pe propagandistul Kremlinului.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri