Reacție furioasă a Kievului după ce compania SpaceX a lui Musk a întrerupt accesul la sateliții folosiți de dronele ucrainene

Data actualizării: Data publicării:
Ukrainian civilians celebrate Russian retreat from Kherson
Forțele Ucrainei au folosit Starlink pentru a putea controla rețeaua lor imensă de drone de supraveghere. Foto: Profimedia Images

Mihailo Podoliak, consilier de rang înalt al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a reacționat furios după ce compania SpaceX a lui Elon Musk a anunțat că a luat decizia de a preveni serviciul de comunicare al sateliților Starlink să controleze drone care sunt critice forțelor Kievului în lupta contra invaziei ruse, transmite The Guardian.

Gwynne Shotwell, director de operațiuni, a spus într-o conferință de presă din SUA că decizia surpriză a fost luată deoarece nu a fost niciodată intenția companiei de a permite Starlink să fie folosit „în scopuri ofensive”.

Aceasta a dus la o reacție de revoltă joi dimineață din partea lui Mihailo Podoliak, consilier de rang înalt al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a argumentat că afacerea lui Musk a eșuat în a recunoaște dreptul la autoapărare al Ucrainei.

Companiile, a scrie Podoliak pe Twitter, trebuie să se decidă dacă sunt fie „de partea dreptului la libertate” sau „de partea Federației Ruse și a «dreptului» său de a ucide și de a cuceri teritorii” după invazia neprovocată de anul trecut.

La scurt timp după începutul războiului, Musk, fondatorul SpaceX, a fost de acord să furnizeze Ucrainei serviciul Starlink fără costuri, ca răspus la o cerere făcută pe Twitter de Mihailo Fedorov, ministrul ucrainean al transformării digitale.

Forțele Ucrainei au folosit Starlink pentru a putea controla rețeaua lor imensă de drone de supraveghere, ce au fost critice în monitorizarea concentrării trupelor ruse și a mișcărilor sale militare, într-o perioadă în care forțele moscovite sunt în atac de-a lungul unor părți mari din frontul estic.

Celelalte servicii de internet sunt indisponibile din cauza pagubelor de război, penelor de curent, bruiajelor sau pur și simplu din cauză că locațiile sunt izolate.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri