Reuters: Trump a ordonat CIA să lanseze o operațiune secretă împotriva Chinei pe rețelele sociale

Data publicării:
Donald Trump și Xi Jinping
Trump și Xi, în 2019. Foto: Profimedia Images

Donald Trump a autorizat CIA, în 2019, să declanșeze o operațiune clandestină pe rețelele sociale chinezești cu scopul de a întoarce opinia publică din China împotriva guvernului de la Beijing, conform unor oficiali care au informații directe legate de această operațiune secretizată, dezvăluie Reuters.

Trei foști oficiali au declarat pentru Reuters că CIA a creat o echipă mică de agenți care au folosit identități false pe internet pentru a răspândi informații negative despre guvernul lui Xi Jinping.

Echipa respectivă a transmis inclusiv informații defăimătoare despre China către surse de presă internaționale.

Nu au existat până cum relatări în presă despre acest efort începând în 2019 de serviciul american sub direcționarea administrației Trump.

Echipa de la CIA a avut ca scop să promoveze alegații conform cărora membrii Partidului Comunist Chinez ascundeau bani murdari în conturi din străinătate. În plus, inițiativa Belt and Road a guvernului chinez, un proiect al regimului Xi prin care acesta speră să-și accentueze influența la nivel mondial, a fost criticată drept „coruptă” și „risipitoare”.

Deși oficialii americani citați au refuzat să ofere detalii specifice cu privire la aceste operațiuni, ei au precizat că informațiile defăimătoare erau reale, chiar dacă efortul de a le disemina avea ca scop să accentueze paranoia printre liderii chinezi și să forțeze guvernul de la Beijing să consume resurse pentru a le opri.

„Voiam să-i facem să alerge după fantome”, a declarat unul dintre oficialii anonimi citați.

Nu e cunoscut dacă presupusa operațiune încă mai funcționează

Chelsea Robinson, purtătoare de cuvânt la CIA, a refuzat să comenteze despre existența acestui program de influență, despre obiectivele sale sau despre impactul său.

Un purtător de cuvânt de la ministerul chinez de externe a reacționat rapid, însă, spunând că inițiativa CIA arată că guvernul SUA folosește „spațiul public și platformele media ca arme pentru a răspândi informații false și pentru a manipula opinia publică internațională”.

Conform surselor citate, operațiunea CIA a venit ca răspuns la ani de zile de eforturi ascunse agresive ale Chinei de a-și spor influența la nivel global.

Reuters nu a primit informații care să arate care a fost impactul acestei operațiuni secrete sau să confirme dacă administrația Biden a menținut acest program în funcțiune. Kate Waters, purtătoarea de cuvânt a Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă, a refuzat și ea să comenteze pe marginea existenței acestui program sau a posibilei sale activități din prezent.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri