Rishi Sunak a câștigat prima rundă a alegerilor pentru șefia guvernului britanic și Partidului Conservator

Data actualizării: Data publicării:
Rishi Sunak
Rishi Sunak. Foto: Profimedia Images.

Prima rundă de vot în alegerile interne pentru șefia Partidului Conservator și, prin extensie, a guvernului britanic, s-a încheiat, miercuri seară. Rishi Sunak, fostul ministru de finanțe a obținut cel mai mare număr de voturi din partea parlamentarilor conservatori. În urma acestei prime runde eliminatorii, au mai rămas în cursă șase din opt candidați - au fost eliminați Nadhim Zahawi, actualul ministru de finanțe, și Jeremy Hunt, rivalul lui Boris Johnson în finala alegerilor din 2019.

În cadrul primei runde a votului, în care votează parlamentarii conservatori, Rishi Sunak a obținut 24,6%. Pe locul doi s-a aflat Penny Mordaunt cu 18,8%, urmată de șefa diplomației britanice, Liz Truss, care a obținut 14%.

Candidații clasați pe celelalte locuri au fost Kemi Badenoch (11,2%), Tom Tugendhat (10,4%), Suella Braverman (9.0%). Candidați eliminați în această rundă, Nadhim Zahawi și Jeremy Hunt au obținut 7% și, respectiv, 5%.

Mai multe runde succesive de vot al parlamentarilor vor avea loc până ce în joc vor mai rămâne doi candidați. În ultima etapă, finaliștii vor fi supuși testului votului membrilor Partidului Conservator, care vor alege noul lider. 

Sunak, clasat pe locul 1 în prima etapă, are șanse mari să ocupe postul de prim-ministru al Regatului Unit, iar sondajele inițiale îl arătau ca fiind favorit. Recent, însă, și alți candidați au început să ia avans în sondaje, precum Penny Mordaunt, care apare ca favorită să câștige etapa finală a alegerilor, dacă va ajunge acolo, conform unui sondaj Yougov mai recent.

Câștigătorul competiției interne a Partidului Conservator, care deține majoritatea absolută la Westminster, va fi invitat formal de Regina Elisabeta a II-a să formeze un nou guvern. 

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri