Rusia amenință Europa că nu-i va mai furniza gaze dacă refuză să plătească în ruble, așa cum a cerut Putin

Data actualizării: Data publicării:
flacara cu gaz cu steagul rusiei in interior
Rusia a cerut țărilor europene să plătească în ruble pentru importul de gaz. Foto: Profimedia Images

Rusia a avertizat că nu va furniza gaze ţărilor europene dacă acestea refuză să achite în ruble livrările de gaze, aşa cum a cerut Moscova. "Nu vom furniza gaze în mod gratuit, asta este clar", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, luni, în conferinţă de presă, relatează Reuters.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat săptămâna trecută că Rusia nu va accepta plăţi pentru gaze în valută, inclusiv dolari şi euro, şi că va percepe doar ruble pentru livrările de hidrocarburi către "ţările neprietenoase", între care figurează toate statele membre ale Uniunii Europene, SUA şi Marea Britanie.

Decizia Moscovei a stârnit îngrijorare în Occident, unde mai multe ţări au anunţat că nu sunt dispuse să cumpere gaze şi petrol dacă plata trebuie făcută în ruble ruseşti.

Kremlinul a anunţat, luni, că în situaţia actuală nu se poate dedica "actelor de caritate". Un astfel de comportament, potrivit lui Peskov, "nu este nici posibil, nici convenabil", în condițiile în care Moscova se confruntă cu numeroase sancţiuni impuse de Occident.

La 31 martie, gigantul rus de gaze Gazprom, care a menţinut deocamdată neschimbate livrările de gaze către Europa, Banca Centrală şi guvernul Rusiei urmează să-i raporteze preşedintelui Vladimir Putin despre măsurile care trebuie luate pentru a trece la plata în ruble pentru hidrocarburile livrate, notează AFP, citată de Agerpres.

Citește și: Ursula von der Leyen, mesaj pentru Moscova: Vremea în care energia putea fi folosită pentru a ne șantaja a trecut

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri