CNN: De ce nu îl pedepsește Putin pe Prigojin pentru atacurile lansate la adresa armatei ruse și a conducerii sale?

Data actualizării: Data publicării:
Evgheni Prigojin / Vladimir Putin
Colaj foto: Profimedia Images

Vladimir Putin nu este recunoscut ca fiind o persoană care să ierte prea ușor, așadar, de ce nu l-a pedepsit președintele rus în niciun fel până acum pe Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner, pentru toate atacurile lansate împotriva armatei și a altor înalți oficiali care conduc Rusia? Generalul în retragere din armata Statelor Unite, Mark Kimmitt, a explicat pentru CNN relația specială dintre Putin și Prigojin și motivele pentru care liderul de la Kremlin îl lasă pe „bucătarul lui Putin” să spună ce vrea, chiar și când criticile sunt adresate împotriva lui și a aliaților săi.

De ce tolerează Putin criticile lui Prigojin?

Generalul Mark Kimmitt: Cred că trebuie să te întorci la căderea Uniunii Sovietice, la perioada dintre Elțîn și Putin. În acele vremuri, [Rusia] era Vestul Sălbatic, atunci a avut loc ascensiunea oligarhilor, în timp ce încercau să privatizeze toată industria - baza industrială din interiorul Rusiei.

Prigojin, „un fost vânzător de hotdogi din Leningrad”, a fost unul dintre oligarhii care au profitat de situație. La fel ca mulți alți bogătași ruși, Prigojin a făcut miliarde de dolari la acea vreme.

Kimmitt: Când Putin a venit la putere, a existat o relație de reciprocitate între oligarhi și Putin, iar Prigojin este unul dintre ei.

De ce continuă Putin să îl suporte pe Prigojin?

Kimmitt: În primul rând, Putin îi este îndatorat lui Prigojin. Dar, am văzut asta și în America, am văzut o ascensiune a unei persoane naționaliste de dreapta care e pe placul oamenilor de rând. În multe feluri, [Prigojin] împarte aceleași caracteristici cu Trump. Foarte, foarte agresiv. Foarte, foarte zgomotos. Se adresează direct oamenilor.

Generalul american este de părere că Putin trage multe foloase de pe urma lui Prigojin, în special în privința armatei sale private de mercenari care performează mult mai bine în Ucraina decât armata rusă regulată. În plus, Putin îl vede pe Prigojin drept un potențial candidat la conducerea țării cu care s-ar putea să fie nevoit să se confrunte în viitorul apropiat.

După cum spune și vorba „ține-ți prietenii aproape, iar dușmanii și mai aproape”, Putin încearcă să îl țină pe Prigojin cât mai aproape în ciuda atacurilor la adresa Kremlinului venite din partea liderului mercenarilor Wagner.

Citește și: Aliații lui Kadîrov îl atacă dur pe Prigojin: „Nu mai urla, ai devenit un blogger”

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri