Video Cum a arătat Rusia în ultimii 10 ani cu Putin la Kremlin

Data publicării:
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, la o videoconferinta
Președintele Rusiei, Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Vineri se împlinesc 10 ani consecutivi de când Vladimir Putin este în fruntea Rusiei, adică jumătate din timpul petrecut în total la Kremlin. Ce s-a întâmplat în ultimul deceniu cu Putin la cârma Rusiei? Crimeea a fost anexată ilegal, intervenţia în Siria a schimbat radical cursul războiului, iar presiunea asupra criticilor Kremlinului a sporit considerabil. Şi cel mai important moment al politicii ruse din ultimii 10 ani: invadarea Ucrainei şi declanşarea primului conflict de amploare din Europa ultimelor opt decenii.

Pe 4 martie 2012, Vladimir Putin câștiga din primul tur alegerile prezidențiale. A obținut 63,2% din voturi, dar au existat multe acuzații de fraudă. 

"Nu trebuie uitat un lucru. A fost locotentent-colonel KGB, iar specialitatea sa era dezinformarea. Aşa că nu poţi şti niciodată ce se întâmplă cu el. Spune un lucru şi face altul".

Putin începea, astfel, cel de-al treilea mandat la Kremlin.

Faptul că există atât de puţine informaţii şi atât de multe speculaţii despre el este şi pentru că vorbim despre un sistem autoritar, centrat pe un singur om.

În martie 2014, Rusia lui Putin a anexat ilegal Peninsula Crimeea. În 2015 a intervenit în războiul din Siria, schimbând soarta conflictului. Dar Putin nu voia să se oprească doar la Crimeea și Siria.

Vladimir Putin - președintele Rusiei: "Descendenții "recunoscători" au doborât memorialele lui Lenin din Ucraina. Ei numesc asta decomunizare. Vreți decomunizare? Suntem gata să vă arătăm ce înseamnă decomunizarea reală pentru Ucraina.Descendenții "recunoscători" au doborât memorialele lui Lenin din Ucraina. Ei numesc asta decomunizare. Vreți decomunizare? Suntem gata să vă arătăm ce înseamnă decomunizarea reală pentru Ucraina."

În 2018, a câştigat al patrulea mandat de preşedinte, cu peste 76% din voturi. În 2021, a promulgat legea care îi permite să candideze pentru încă două mandate.

Pe 21 februarie 2022, a recunoscut independența Lugansk și Donețk. Trei zile mai târziu, dădea startul unei invazii totale în Ucraina

Vladimir Putin - președintele Rusiei: "Ne vom strădui să demilitarizăm și să denazificăm Ucraina și îi vom aduce în fața justiției pe cei care au comis crime sângeroase împotriva civililor, inclusiv împotriva cetățenilor ruși".

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri