Sari la conținut

Salariile din România, motiv de scandal la o televiziune rusă

Un jurnalist din Polonia a fost lovit în față, într-un studiou de televiziune din Rusia, după o discuție pe tema salariilor din țările est-europene. El a lăudat faptul că salariile din România sunt mai mari decât în Rusia.

jurnalistul

Tomasz Maciejczuk a spus în emisiunea „Votează corect” de la o televiziune rusă că „ucrainienii vor să trăiască ca niște oameni normali, nu într-o țară de rahat ca în Rusia”.

Episodul nu a mai fost difuzat, dar înregistrarea a ajuns pe YouTube, relatează The Moscow Times.

Când a fost întrebat despre salariile din Ucraina, prezentatorul Roman Babayan i-a aruncat jurnalistului polonez o foaie de hârtie în față. „Voi sunteți cei care trăiți în rahat”, a spus apoi gazda emisiunii.

Tomasz Maciejczuk a continuat și a spus că „vorbind despre bani, vreau să felicit România. Știți de ce? Pentru că salariul mediu din România este mai mare decât în Rusia. Este mai mare și în Letonia”.

Discuția a degenerat, iar invitații din platou s-au încăierat, moment în care jurnalistul de la Varșovia a fost lovit cu pumnul.

Cel care l-a lovit este chiar un fost deputat din Parlamentul Ucrainei. Ihor Markov s-a stabilit în Rusia după Maidanul de la Kiev și este dat în urmărire de poliția ucraineană în legătură cu niște proteste ce au avut loc în Odesa în 2007.

Televiziunea de stat rusă a catalogat întâmplarea ca pe încă un incident rusofob lansat de jurnaliștii străini.

Potrivit Institutului Național de Statistică, în România, salariu mediu net a fost în luna septembrie în valoare de 2094 de lei, cu circa 6 euro mai mare decât în Rusia.