Rusia amenință Suedia și Finlanda. În ce caz va riposta

Data publicării:
Serghei Șoigu in uniforma si sapca militarași Vladimir Putin in costum
Serghei Șoigu și Vladimir Putin. Foto: kremlin.ru

Moscova va răspunde dacă Suedia şi Finlanda vor fi atrase în NATO, considerând că o astfel de extindere ar submina securitatea globală, a avertizat marţi ministrul apărării rus, Serghei Şoigu, citat de Reuters via Interfax.

serghei soigu si vladimir putin_kremlin.ru
Serghei Șoigu și Vladimir Putin | Foto: kremlin.ru

Potrivit sursei citate, Şoigu a declarat că Federaţia Rusă va lua măsuri ca răspuns la cooperarea intensă a Suediei şi Finlandei cu Alianţa Nord-Atlantică, scrie Agerpres.

„Atragerea Suediei şi Finlandei în structurile NATO provoacă îngrijorare. În luna mai a fost semnat un acord care prevede participarea deplină a celor două ţări la manevrele Alianţei şi posibilitatea utilizării sistemului de comandă al acesteia şi armamentului ei. În schimb, NATO a primit acces neîngrădit la spaţiul aerian şi la apele teritoriale ale acestor ţări”, a declarat generalul Serghei Şoigu la şedinţa Colegiului Ministerului rus al Apărării

„Aceşti paşi ai partenerilor occidentali duc la distrugerea sistemului actual de securitate din lume, generează şi mai multă neîncredere, forţându-ne să luăm măsuri de retorsiune” (răspuns - n.r.), a declarat ministrul rus. Continuă, a adăugat el, creşterea contingentelor NATO în Europa de Est: începând din 2014, efectivele lor militare au crescut de la 2.000 la 15.000 de militari.

În opinia sa, pregătirile Alianţei cresc permanent în intensitate. Astfel, „de la începutul anului au fost efectuate peste 100 de aplicaţii la care au participat până la 80.000 de militari. În acelaşi timp, numărul de personal atras în fiecare an la exerciţii a crescut de 10 ori în cinci ani şi numărul de avioane de luptă - de la 11 unităţi la 101”, a arătat ministrul rus al apărării, fără a menționa, în schimb, numărul exercițiilor și manevrelor ruse, care de asemenea au crescut în ultimii ani.

„Cu ajutorul Statelor Unite, în Europa au fost desfăşurate cinci centre de operaţiuni cibernetice - în Finlanda, Estonia, Polonia, Germania şi Franţa”, a mai spus el. În plus, potrivit lui Şoigu, NATO îşi consolidează activitatea militară în Europa de Est.

În aceeaşi declaraţie, ministrul a spus că summitul de săptămâna trecută între preşedinţii rus şi american, Vladimir Putin, respectiv Donald Trump, ar putea conduce la o cooperare militară mai profundă între Rusia şi Statele Unite, precum şi ţările NATO, conform Reuters.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri