Rusia avertizează SUA că nu mai are mult timp la dispoziție ca să negocieze un nou tratat de reducere a arsenalului nuclear

Data actualizării: Data publicării:
Dmitri Peskov în fața unei proiecții cu Vladimir Putin
Rusia doreşte să controleze toate teritoriile a căror apartenenţă este stabilită în Constituţia Federaţiei Ruse ca aparţinând ei, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Foto: Profimedia Images

Kremlinul le-a transmis marți americanilor că nu mai este mult timp până când negocierea unui nou acord de reducere a armamentului nuclear („New START”) nu va mai fi posibilă și că dacă actuala înțelegere, care este valabilă până în 2026, nu va fi înlocuită cu una nouă securitatea globală va fi slăbită, scrie Reuters.

Tratatul New START, semnat în 2011, obligă Rusia și SUA să își limiteze numărul de rachete balistice pregătite de lansare de la sol, din submarine și din bombardiere și echipate cu focoase nucleare.

Ambele părți semnatare au atins limitele impuse prin tratat pe data de 5 februarie 2018, iar obligația a fost extinsă până în luna februarie a anului 2026.

„Moscova a repetat nevoia de a începe astfel de negocieri cât mai devreme posibil pentru că a mai rămas puțin timp”, le-a spus Dmitri Peskov reporterilor.

„Dacă tratatul încetează să mai existe fără să fie înlocuit cu ceva solid, va avea un impact negativ asupra securității mondiale și stabilității”, a anunțat Peskov.

Noul tratat START era la doar câteva zile de la expirare când a fost reînnoit anul trecut, iar un nou acord va necesita cel mai probabil negocieri de lungă durată și un proces de ratificare foarte lung.

Președintele american Joe Biden a spus luni că SUA este pregătită pentru negocierea „rapidă” a unui nou acord privind armele nucleare și a cerut Rusiei și Chinei să arate „bună-credință” și se implice în discuții, subliniind că Moscova, în special, are datoria de a da dovadă de responsabilitate după ce a invadat Ucraina.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri