Sanna Marin nu va fi trasă la răspundere pentru „abateri de conduită” după scandalul petrecerilor din vară

Data publicării:
Sanna Marin
Cea mai tânără şefă de guvern din Europa a fost acuzată că nu poate lucra „din cauza consumului de alcool”, că are un comportament inadecvat pentru un prim-ministru sau chiar că a adus prejudicii „reputaţiei şi siguranţei” Finlandei. Foto: Profimedia Images

Prim-ministra Finlandei, Sanna Marin, nu va fi trasă la răspundere pentru abateri de conduită după scandalul petrecerilor din vară, au anunțat autoritățile competente de la Helsinki. Împotriva șefei guvernului finlandez fuseseră făcute plângeri, acestea fiind clasate, vineri, fără să existe consecințe legale.

Cancelarul de Justiţie, un post oficial în Finlanda, responsabil cu examinarea legalităţii acţiunii membrilor guvernului, „nu vede niciun motiv să o suspecteze pe prim-ministră de conduită ilegală în cadrul activităţilor sale sau că şi-a neglijat îndatoririle oficiale”.

Zeci de plângeri au fost adresate cancelarului după ce un clip video apărut pe reţelele sociale la sfârşitul lunii august o arăta pe Marin, în vârstă de 36 de ani, dansând şi distrându-se cu prieteni şi celebrităţi locale.

Cazul a făcut înconjurul lumii şi a ridicat atât problema comportamentului liderilor în viaţa lor privată, cât şi a acuzaţiilor considerate excesive aduse femeilor la putere, scrie AFP, citat de Agerpres.

Cea mai tânără şefă de guvern din Europa a fost acuzată că nu poate lucra „din cauza consumului de alcool”, că are un comportament inadecvat pentru un prim-ministru sau chiar că a adus prejudicii „reputaţiei şi siguranţei” Finlandei. Dar Cancelarul de Justiţie a spus că plângerile nu pot stabili încălcarea unei „funcţii oficiale specifice”.

Pentru ca plângerile să fie admisibile în vederea investigării vieţii private a unui prim-ministru, acestea ar fi trebuit să stabilească „o legătură juridică relevantă cu acţiunea oficială a unui ministru”, a explicat responsabilul.

În ceea ce priveşte „aspectele morale şi sociale” ale vieţii private a unui membru al guvernului, aceasta este „responsabilitatea Parlamentului”, a explicat el. „Responsabilitatea politică este, de asemenea, evaluată în mod regulat în alegerile democratice”, a mai subliniat el. Pentru a nu mai da naştere suspiciunilor după înregistrarea video, șefa guvernului finlandez a făcut un test antidrog - care s-a dovedit a fi negativ.

Dar controversa a escaladat, câteva zile mai târziu, după publicarea unei fotografii cu două femei care se sărută şi îşi acoperă sânii cu o pancartă pe care scrie „Finland” la o petrecere organizată în iulie la reşedinţa prim-ministrei, forţând-o pe Sanna Marin să-şi ceară scuze. Tânăra şefă de guvern a fost deja criticată pentru o ieşire la un club de noapte în 2021 după ce intrase în contact cu o persoană cu Covid. În funcţie din 2019, Sanna Marin ar urma să încerce să obţină un nou mandat după următoarele alegeri legislative din aprilie.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri