Șantajul rușilor. Gazprom spune că poate da drumul la gaz doar printr-o conductă Nord Stream 2, gazoduct neautorizat de Germania

Data publicării:
Conductă Nord Stream 2 în uzina de producție
Gazoductul Nord Stream 2. Foto: Profimedia Images

Compania rusă Gazprom a anunțat luni că gazul a încetat să se mai scurgă din cele trei conducte de gaz Nord Stream sparte sub Marea Baltică și că ar putea fi posibilă reluarea fluxului prin conducta unică rămasă neafectată, care este însă parte din gazoductul Nord Stream 2, neautorizat de Germania, transmite Reuters.

Compania rusă a declarat într-un comunicat că presiunea din cele trei linii s-a stabilizat și că lucrează pentru a reduce riscurile de mediu. În același timp, Garda de Coastă suedeză a spus că o scurgere de la conducta Nord Stream 2 nu s-a oprit, ci a crescut în dimensiune.

Europa a lansat investigații după ce au fost descoperite scurgeri majore în cele două gazoducte rusești Nord Stream 1 și 2, fiecare formată din câte o pereche de conducte, ipoteza principală fiind cea a unui sabotaj, după ce în Marea Baltică, în locul în care s-au produs avariile, au fost detectate explozii puternice.

Nord Stream 1 a raportat o scădere semnificativă a presiunii pe ambele sale conducte, despre care se presupune că a fost cauzată de spărturi, în timp ce Nord Stream 2 a raportat o scădere bruscă similară a presiunii pe linia sa „A".

Gazprom spune că linia „B” a gazoductului Nord Stream 2 ar putea exporta în continuare gaze către Europa, dacă se va lua decizia de a începe livrările.

Nord Stream 1 a fost pe deplin funcțional înainte ca Rusia să reducă și apoi să oprească fluxurile de gaze în ultimele șase luni, invocând neplata în ruble rusești și probleme tehnice.

Recent finalizat, gazoductul Nord Stream 2 nu a fost pus în funcțiune niciodată, după ce Germania a oprit procesul de autorizare, înaintea declanșării invaziei ruse în Ucraina.

„În cazul în care se va lua decizia de a începe livrările prin linia B a Nord Stream 2, gazele naturale vor fi pompate în conductă după ce integritatea sistemului va fi verificată și controlată de autoritățile de supraveghere”, a precizat Gazprom.

Potrivit unui raport oficial trimis ONU de autorități din Suedia și Danemarca se arată că originea celor patru scurgeri de gaze din conductele Nord Stream din Marea Baltică se află explozii submarine echivalând cu „sute de kilograme” de TNT (trinitrotoluen).

Citește și Gazprom a anunțat cât gaz era în conductele Nord Stream avariate în incidentul încă neelucidat din Marea Baltică

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri