Secretarul american de stat, vizită la Kiev: SUA își reafirmă sprijinul faţă de suveranitatea şi integritatea Ucrainei

Data publicării:
Antony Blinken și dmitro kuleba, cu steagurile sua si ucraina pe fundal, se saluta cu cotul
Secretarul de stat SUA, Antony Blinken, și ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, în timpul întâlnirii de la Kiev. Foto: Profimedia

Secretarul american de stat Antony Blinken reafirmă sprijinul Washingtonului faţă de Ucraina, aflată de şapte ani într-un război cu separatiştii proruşi din estul țării şi într-un context de nouă intensificare a tensiunilor cu Rusia, transmite AFP, potrivit Agerpres.

„Mă aflu aici dintr-un motiv foarte simplu, acela de a reafirma cu putere, în numele preşedintelui (Joe) Biden (...) angajamentul nostru în favoarea suveranităţii Ucrainei, a integrităţii teritoriale şi independenţei sale”, a declarat Antony Blinken joi, la Kiev.

Adresându-se omologului său ucrainean Dmitro Kuleba, Antony Blinken a insistat pe voinţa Statelor Unite de a ajuta „să vă consolidaţi democraţia, să construiţi instituţii şi să faceţi să avanseze reformele împotriva corupţiei”, dosar în care americanii şi europeni aşteaptă de mai mulţi ani progrese tangibile.

La rândul său, ministrul ucrainean a subliniat că „apreciază cu adevărat” ajutorul primit începând din 2014, de la revoluţia care l-a alungat de la putere pe preşedintele prorus Viktor Ianukovici. Aceasta a fost urmată de anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia şi de declanşarea războiului din estul Ucrainei cu separatiştii proruşi.

Întâlnire Blinken - Zelenski

Joi, secretarul de stat Blinken se va întâlni în jurul prânzului cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, înaintea unei conferinţe de presă comune.

Întâlnirea are loc într-un moment în care tensiunile cu Rusia, aflate într-un punct maxim în aprilie, încep să scadă în intensitate.

Timp de câteva săptămâni, Moscova a desfăşurat zeci de mii de militari la frontiera cu Ucraina, oficial pentru „exerciţii militare”, care i-au făcut pe ucraineni şi occidentali să se teamă de o posibilă invazie.

Această desfăşurare militară masivă a fost însoţită de o intensificare a violenţelor în conflictul cu rebelii din estul Ucrainei.

După numeroase replici verbale şi schimburi de ameninţări, Moscova a anunţat în cele din urmă, la 23 aprilie, retragerea trupelor de la frontieră, însă Ucraina, SUA şi NATO - la care Kievul aspiră să adere - au declarat că rămân „vigilente”.

Vizita lui Blinken intervine şi într-un context în care preşedintele Biden a crescut presiunea asupra Rusiei prin noi sancţiuni şi expulzări de diplomaţi, dar a lansat totodată ideea unui summit cu omologul său Vladimir Putin.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri