Șeful diplomației americane spune că Rusia creează „provocări false” în estul Ucrainei pentru a justifica un atac

Data actualizării: Data publicării:
Biden Cabinet Meeting
Anthony Blinken, șeful Departamentului american de Stat. Foto: Profimedia Images

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat vineri că intensificarea ciocnirilor în derulare în estul Ucrainei reprezintă „un scenariu de provocări” conceput de Rusia pentru a justifica un atac asupra Ucrainei, relatează AFP.

Evenimentele din ultimele 24-48 de ore „fac parte dintr-un scenariu deja în derulare, care constă în crearea de provocări false, apoi în a răspunde la aceste provocări şi, în cele din urmă, în a comite o nouă agresiune împotriva Ucrainei”, a acuzat Blinken într-un discurs la Conferinţa de Securitate de la Munchen, conform Agerpres.

„Deşi facem tot ce ne stă în putere pentru a transmite clar că există o cale diplomatică” la această criză gravă între Occident şi Rusia, „suntem profund îngrijoraţi de faptul că nu aceasta este calea în care s-a angajat Rusia”, a spus şeful diplomaţiei americane.

Blinken a formulat acuzaţii similare joi în Consiliul de Securitate al ONU.

Tot vineri, în cadrul Conferinţei de Securitate de la Munchen, şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock a declarat la rândul său că Rusia exercită „o ameninţare absolut inacceptabilă” asupra securităţii europene.

Anunţurile recente ale Rusiei privind o retragere parţială a trupelor „au fost un licăr de speranţă”, a spus ea, adăugând însă că îşi doreşte să vadă acţiuni, „deoarece ameninţarea rusă este în continuare reală”.

„Această criză nu este o criză ucraineană. Este o criză rusă”, a declarat şefa diplomaţiei germane.

În timp ce Rusia a transmis joi SUA cererile sale strategice privind securitatea în Europa, pentru a dezamorsa criza privind Ucraina, Annalena Baerbock spune că propunerile Moscovei „nu sunt încurajatoare până acum”.

„Vrem să discutăm în orice moment” despre aceste subiecte cu Rusia, dar „nu cu propuneri care pun la îndoială arhitectura de securitate pe care am construit-o împreună” în Europa, a afirmat ea.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri