Semnificația întâlnirii dintre Joe Biden și Xi Jinping. Cristian Diaconescu: Se așteaptă stabilirea unor linii roșii

Data actualizării: Data publicării:
joe biden si xi jinping la G20 in indonezia
Liderii celor mai puternice țări din lume - Statele Unite și China, discută în insula Bali din Indonezia. FOTO: Profimedia Images

Liderii celor mai puternice țări din lume - Statele Unite și China, discută în insula Bali din Indonezia. Este prima întîlnire față în față pentru Joe Biden și Xi Jinping, de când Biden a ajuns la Casa Albă. SUA și China își dispută întâietatea la nivel global, într-o rivalitate care, spun tot mai multe voci, ar putea degenera. Discuțiile au început pe un ton atât de politicos și liniștitor încât de fapt toată lumea se întreabă ce vor discuta de fapt cei doi lideri în subiecte extrem de sensibile ca Taiwan și războiul din Ucraina. De la cei doi lideri se așteaptă stabilirea unor linii roșii prin care să se așeze parametri necesari privind competitivitatea și coexistența, a explicat la Digi24 Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe.

"Sunt două aspecte preliminare. Unul, cei doi lideri se cunosc de zeci de ani, deci există un anume tip de înțelegere reciprocă a atitudinii fiecăruia, ceea ce la nivelul unor superputeri globale contează foarte mult.

În al doilea rând, întâlnirea din Bali a fost pregătită printr-un uriaș efort diplomati prealabil, atât de partea americană, cât și de partea chineză.

Dezideratul așteptat e unul prudent, limitat, așa cum a rezultat și din semnalele de introducere pentru presă atunci când a avut loc bilaterala. Ce se așteaptă de la cei doi lideri e stabilirea unor linii roșii prin care să se așeze parametri necesari privind competitivitatea și coexistența.

Acestea sunt cele două deziderate pe baza cărora Xi și Biden, fără a avea speranța că vor înlătura rivalitatea sistemică dintre cele două state, lasă deschise liniile de comunicare necesare în privința dialogului care poate reprezenta un bun semnal mai ales pentru celelalte elemente instituționale și de sistem americane și chineze", a declarat la Digi24 Cristian Diaconescu.

Joe Biden: După cum știți, sunt decis să mențin deschise liniile de comunicație între noi doi, la nivel personal, dar și între guvernele noastre.

Xi Jinping: Trebuie să găsim direcția bună în relația noastră bilaterală și să o consolidăm.  

Joe Biden: Ca lideri ai națiunilor noastre avem aceeași responsabilitate, în opinia mea, să arătăm că SUA și China își pot gestiona diferențele de opinie și putem preveni situații în care competiția dintre noi să se apropie periculos de un conflict și să găsim modalități de cooperare în chestiunile globale care necesită colaborarea noastră.

Xi Jinping: În aceste vremuri se desfășoară schimbări mari, într-un mod nemaivăzut. Omenirea se confruntă cu provocări fără precedent. Lumea a ajuns la o răscruce de drumuri. Încotro mergem este o întrebare la care nu ne gândim doar noi, ci toate țările. Lumea așteaptă de la China și Statele Unite să-și gestioneze așa cum trebuie relația.

Joe Biden: Lumea așteaptă, în opinia mea, de la China și SUA să joace roluri cheie în combaterea unor provocări globale cum sunt clima, schimbări legate de insecuritatea alimentară și mai așteaptă ca noi să putem coopera. Statele Unite sunt pregătite să facă exact aceste lucruri, dacă aceasta este și dorința dumneavoastră.

Xi Jinping: La întâlnirea noastră de astăzi sunt gata pentru o discuție sinceră și profundă, ca întotdeauna, despre subiectele de importanță strategică în relațiile China - SUA și pe temele majore globale și regionale. Sunt gata să lucrez cu dumneavoastră, domnule președinte, pentru a readuce relația China - SUA pe drumul consolidării sănătoase în beneficiul țărilor noastre și al lumii întregi.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri