Soarta de Gaddafi a lui Kim Jong-un? Trump respinge afirmațiile consilierului său pentru securitate

Data publicării:
etf

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a respins joi afirmaţiile consilierului său pentru securitate, John Bolton, privind posibilitatea aplicării în Coreea de Nord a modelului din Libia, informează Reuters şi Yonhap, citate de Agerpres.



O declaraţie de miercuri a lui Bolton a provocat o reacţie dură din partea regimului de la Phenian, care a ameninţat că este posibil să anuleze întâlnirea dintre liderul nord-coreean, Kim Jong-un, şi preşedintele Trump, programată luna viitoare.

Modelul Libiei, menţionat de consilierul naţional pentru securitatea SUA, ar însemna renunţarea la arsenalul nuclear al Coreei de Nord fără nicio garanţie din partea Statelor Unite. Preşedintele libian Moammar Gaddafi a renunţat la intenţiile de înarmare nucleară în 2003, iar în 2011 a fost răsturnat de la putere şi ucis de rebeli.

„Nu i-am spus niciodată lui Gaddafi «o să-ţi oferim protecţie, o să-ţi dăm forţă militară, o să-ţi dăm toate lucrurile astea»", a explicat Trump presei înaintea unei reuniuni a cabinetului de la Washington, la care a participat joi şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. „Modelul Libiei a fost un model foarte diferit. Am decimat acea ţară", a arătat preşedintele.

Kim Jong Un „va beneficia de protecţie", a insistat Trump. Dacă ar accepta dezarmarea, liderul nord-coreean „ar fi acolo, şi-ar conduce ţara, ţara sa ar fi foarte bogată", a asigurat preşedintele american, care s-a declarat „dispus să facă foarte mult" pentru a risipi temerile Coreei de Nord. El a insistat însă că acestei ţări nu i se poate permite să deţină arme nucleare.

Despre întâlnirea cu Kim, Trump a spus că „dacă va fi, va fi, dacă nu, vom merge ai departe". El a precizat că între partea americană şi cea nord-coreeană se discută în continuare „despre ore şi toate celelalte, ca şi cu nimic nu s-ar fi întâmplat", chiar şi după remarcile lui Bolton. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri