SUA pregătesc un ajutor în valoare de 500 de milioane de dolari pentru înarmarea Taiwanului

Data publicării:
Soldați participă la exerciții militare în Filipine, pe 25 aprilie 2023.
SUA pregătesc un ajutor în valoare de 500 de milioane de dolari pentru înarmarea Taiwanului. Foto: Profimedia Images

Administraţia preşedintelui american Joe Biden planifică să trimită în Taiwan ajutoare în valoare de 500 de milioane de dolari pentru înarmarea acestei țări, recurgând la aceeaşi prerogativă de urgenţă utilizată de peste 35 de ori pentru Ucraina, a declarat vineri o sursă familiarizată cu acest plan, informează Agerpres.

Ajutorul în valoare de 500 de milioane de dolari va fi primul dintr-un buget autorizat de un milard de dolari pus la dispoziție pentru Taiwan.

Ca parte a bugetului pentru 2023, Congresul a autorizat ajutoare pentru arme în valoare de până la un miliard de dolari pentru Taiwan folosind Presidential Drawdown Authority (PDA), un tip de autoritate de retragere care accelerează asistenţa de securitate şi care a fost utilizată pentru a trimite arme Ucrainei.

Această prerogativă îl autorizează pe preşedinte să transfere bunuri şi servicii din stocurile americane fără aprobarea Congresului.

Acest ajutor vine în contextul tensiunilor dintre China și Taiwan.

China consideră Taiwanul, guvernat democratic, propriul său teritoriu. În ultimii trei ani, guvernul de la Beijing a sporit exercițiile militare în apropiere de Taiwan și nu a exclus niciodată ipoteza de a folosi forța pentru a aduce insula sub controlul ei.

Luna trecută, China a organizat manevre de război în jurul Taiwanului, după ce preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen s-a întâlnit cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor SUA, Kevin McCarthy, la Los Angeles.

Nu este clar când va fi acordat şi ce va cuprinde pachetul de ajutor pentru Taiwan, despre care a informat pentru prima dată Bloomberg.

Taiwanul se plânge de anul trecut de întârzieri ale livrărilor de arme de către SUA, aşa cum este cazul rachetelor antiaeriene Stinger, deoarece producătorii au direcţionat aprovizionările către Ucraina.

Ministrul Apărării din Taiwan, Chiu Kuo-cheng, a declarat joi că livrarea a 66 de noi avioane F-16V din SUA a fost amânată din cauza întreruperilor lanţului de aprovizionare.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri