Adolescentul găsit nevinovat pentru uciderea a doi oameni la protestele din SUA, primele declarații: „Susțin protestele pașnice”

Data publicării:
Kyle Rittenhouse in sala de judecata, la costum si cravata, asculta citirea verdictului juratilor
Kyle Rittenhouse, la citirea verdictului. Foto: Profimedia

Kyle Rittenhouse, adolescentul declarat nevinovat după ce a omorât doi oameni și a rănit un altul în timpul protestelor Black Lives Matter de anul trecut, din Statele Unite, a declarat că nu există nicio legătură între cazul său și rasism. El a mai spus că susține mișcarea BLM și că a acționat în legitimă apărare când i-a împușcat pe cei trei.

Cazul său „nu a avut nimic de-a face cu rasa”, a declarat Kyle Rittenhouse în emisiunea realizatorului Tucker Carlson de la Fox News, potrivit BBC.

„Nu sunt rasist. Sprijin mișcarea BLM. Susțin protestele pașnice. Cred că e nevoie de o schimbare”, a mai declarat tânărul, care avea 17 ani când i-a împușcat pe cei trei demonstranți anul trecut.

El a spus că cei care au dat foc unor afaceri în timpul protestelor de anul trecut din Kenosha erau „oportuniști care profitau de pe urma mișcării BLM”.  

„Sunt de acord cu mișcarea BLM, sunt de acord că toată lumea are dreptul să protesteze. Dar nu sunt de acord că oamenii au dreptul să dea foc orașelor americane, pentru a-și face auzit mesajul. Cred că există alte mijloace pentru a face acest lucru.”

În schimb, susține Rittenhouse, cazul lui „a avut de-a face cu dreptul la autoapărare”.

În instanță, el a susținut că s-a temut pentru viața lui și că s-a aflat în legitimă apărare când i-a împușcat pe cei trei în timpul protestelor din Kenosha. Procurorii au încercat să demonstreze că Rittenhouse ar fi provocat incidentele care au dus la împușcarea celor trei, ceea ce i-ar fi îngreunat situația, însă jurații au considerat că el a acționat în legitimă apărare, astfel că l-au declarat nevinovat.

Cazul său a divizat America în două, între cei care îl consideră vinovat de moartea celor doi oameni și cei care spun că a acționat pentru a-și apăra viața. Și președintele Joe Biden a comentat cazul, spunând că „îi va face pe mulți americani să se simtă furioși și îngrijorați, inclusiv pe mine”.

Kenosha a fost scena unor proteste violente anul trecut în august, după ce poliția a împușcat un bărbat de culoare, Jacob Blake. Cazul avea loc la trei luni după moartea lui George Floyd, care a declanșat protestele Black Lives Matter pe întreg teritoriul Statelor Unite.

Însă, pe lângă distrugerile devenite obișnuite la astfel de proteste, evenimentele din Kenosha au avut un deznodământ mult mai tragic: doi oameni au murit împușcați, iar un al treilea a fost rănit. Autorul a fost identificat în persoana lui Kyle Rittenhouse, un adolescent de 17 ani, care care venise înarmat la protest, de partea autorităților, alături de alți civili înarmați care încercau să păzească proprietățile de a fi distruse.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri