Atacul „invizibil” asupra unui fost agent CIA în Moscova. „Aș fi preferat să fiu împușcat”

Data actualizării: Data publicării:
fostul agent CIA Marc Polymeropoulos vorbeste in cadrul unui interviu pentru cnn
Marc Polymeropoulos spune că atacul i-a afectat echilibrul, văzul și auzul, iar durerile nu i-au trecut nici acum. Sursa: captură CNN

Un fost agent CIA spune că a fost supus unui atac neobișnuit în timp ce se afla într-un hotel din Moscova. Mai mulți experți bănuiesc că ar putea fi vorba despre un atac cu microunde, potrivit CNN.

M-am trezit în toiul nopții cu o amețală incredibilă. Camera se învârtea cu mine, îmi venea să vomit”, povestește Marc Polymeropoulos, fost agent CIA.

Atacul a avut loc în 2017, într-un hotel din Moscova.

Am fost în Irak, am fost în Afganistan, s-a tras în mine, dar aceasta a fost cea mai îngrozitoare experiență din viața mea”, spune el.

Timp de mai mulți ani, atacul a fost un mister pentru serviciile de informații și Departamentul de Stat al SUA. Acum, neurologii spun că a fost, cel mai probabil, un atac cu o armă cu microunde.

Nu ar fi prima dată când se întâmplă acest lucru. Americani din Cuba, China, Rusia sau alte țări au fost victime unor atacuri similare.

Nu se știe cine a fost în spatele acestor atacuri, dar agențiile de informații din SUA cred că în acest caz ar fi vorba despre Rusia. Guvernul rus nu a răspuns solicitărilor CNN de a comenta acest lucru.

Polymeropoulos spune că atacul i-a afectat echilibrul, văzul și auzul, iar durerile nu i-au trecut nici acum.

Am avut dureri de cap de atunci în fiecare zi. Nu dispar niciodată”, spune agentul care a fost nevoit să iasă la pensie din motive de sănătate.

Polymeropoulos spune că nu se poate împăca cu ideea că un atac invizibil l-a scos din joc, în condițiile în care a avut mai multe operațiuni riscante în Orientul Mijlociu.

Aș fi preferat să fiu împușcat. Aș fi avut ce arăta oamenilor. La început, personalul medical de la agenție nu m-a crezut cu adevărat”, spune el.

Fostul agent a trebuit să lupte pentru a primi tratament de specialitate. L-a obținut, iar luna aceasta a încheiat un tratament la spitalul Walter Reed, la mai bine de 3 ani după atacul invizibil din Moscova.

Când mi-au dat documentul cu diagnosticul de traumatism cerebral, mi-au dat lacrimile”, spune el.

Circa 40 de oficiali ai guvernului american au avut simptome similare. Tot în 2017, angajații ambasadei SUA din Cuba au fost victimele unor astfel de atacuri. Un raport declasificat arată că a existat „dezorganizare” în modul în care fosta administrație americană a gestionat situația.

Potrivit unor documente de la agențiile de informații, obținute de CNN, Rusia a dezvoltat de zeci de ani arme cu microunde. Postul american de televiziune relatează că CIA a format acum un grup de lucru pentru a contracara astfel de atacuri.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri