De ce s-a dus Trump să se fotografieze la biserică după ce a ținut prima sa declarație despre proteste

Data actualizării: Data publicării:
Donald Trump trece pe lângă un zid pe care protestatarii au scris cu graffiti, în timp ce merge pe jos de la Casa Albă la biserica St. John
Donald Trump trece pe lângă un zid pe care protestatarii au scris cu graffiti, în timp ce merge pe jos de la Casa Albă la biserica St. John Foto: Profimedia

Președintele Donald Trump s-a enervat că presa a scris că a fost dus într-un buncăr, vineri, în timpul protestelor de la Casa Albă și luni le-a spus consilierilor săi că vrea să fie văzut dincolo de gardul Casei Albe, a declarat pentru CNN o persoană care este la curent cu aceste discuții. 

De teamă că publicul l-ar putea considera speriat și laș, Donald Trump a vrut să fie văzut acolo unde s-au desfășurat proteste și de aceea ar fi luat decizia de a merge pe jos și de a face o fotografie împreună cu colaboratorii săi la biserica „St. John”.

Înainte ca președintele să ajungă acolo însă, poliția a avut grijă să-i îndepărteze pe protestatarii pașnici din zonă, așa că a recurs la gaze lacrimogene, gloanțe de cauciuc și grenade iritante.

Vineri seara, Donald Trump și familia sa au fost duși de urgență în buncărul din aripa estică a Casei Albe când protestele din fața Casei Albe păreau să scape de sub control, au declarat surse citate de New York Times și CNN. Trump nu a fost văzut deloc duminică și și-a petrecut cea mai mare parte a zilei de luni în spatele ușilor închise, inclusiv colaboratorii săi apropiați fiind îngrijorați că președintele este absent într-un moment de criză națională. 

Într-un final, Donald Trump a făcut, luni după-amiază, prima sa declarație despre moartea lui George Floyd, la o săptămână de când s-a întâmplat incidentul și după ce protestele antirasism au devenit o criză națională. A făcut declarația afară, în Grădina cu trandafiri a Casei Albe, anunțând că va mobiliza armata federală pentru a restabili ordinea, dacă guvernatorii statelor americane nu vor da dovadă de suficientă fermitate pentru a prelua controlul. În timp ce făcea declarația, se auzeau strigătele protestatarilor strânși la câteva sute de metri depărtare de Casa Albă, în ciuda faptului că intervenise poliția călare și a recurs la gaze lacrimogene pentru a-i dispersa. 

Trump Visits St. John's Church, Washington, District of Columbia, USA - 01 Jun 2020
Președintele Donald Trump pozează cu o biblie în fața bisericii St. John Foto: Profimedia

După ce a făcut declarația, președintele a anunțat că va merge într-un loc „foarte, foarte special”, pentru a aduce un omagiu. S-a deplasat pe jos de la Casa Albă către biserica St. John din apropiere, la intrarea căreia a izbucnit un incendiu în timpul protestelor din cursul weekendului. Incendiul a fost stins repede și biserica a suferit pagube minore.

Pentru a ajunge la biserică, președintele și mai multe persoane din anturajul său au traversat pe jos Piața Lafayette. Dintre toți, numai fiica sa, Ivanka, purta mască pentru a se proteja de coronavirus.

Pe drum, tot timpul, Donald Trump a ținut o Biblie în mână, pe care, odată ajuns la biserică, a ridicat-o în sus și s-a fotografiat cu ea. Președintele și-a chemat apoi colaboratorii apropiați lângă el și s-a fotografiat și cu ei, având în spate lăcașul de cult. Șeful Casei Albe a declarat că nu va trece mult și America va redeveni puternică. Apoi a plecat.

Fiind în imediata apropiere a Casei Albe, Biserica Episcopală St John este lăcașul de cult la care au mers toți președinții americani, începând din 1816. 

Redactor: Luana Păvălucă

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri