Democrații introduc în Congres noi legi pentru a proteja accesul la avort în SUA, dar au nevoie și de votul republicanilor în Senat

Data publicării:
nancy pelosi si mai multe femei in fata capitoliului, imbracate in verde, la un eveniment pt drepturile femeilor
Nancy Pelosi anunță noi măsuri pentru a apăra libertatea femeilor. Foto: Profimedia

Camera Reprezentanţilor din Congresului Statelor Uninte a adoptat vineri două măsuri pentru a proteja accesul la avort, ca reacţie la controversata decizie a Curţii Supreme, care a anulat hotărârea Roe v. Wade la finalul lunii iunie, lăsând astfel legiferarea acestui lucru la latitudinea fiecărui stat în parte.

„În urmă cu trei săptămâni, Curtea Supremă a dat o mare lovitură drepturilor noastre fundamentale”, a denunţat preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi.

„Iată de ce vom lua noi măsuri pentru a apăra libertatea femeilor în materie de procreare”, a mai spus ea, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Primul dintre cele două proiecte de lege, adoptate doar cu voturile democraţilor din Camera Reprezentanţilor, ar legaliza din nou avortul în toate statele componente ale SUA. Al doilea text ar oferi protecţie femeilor care s-ar deplasa dintr-un stat american în altul pentru a face avort.

Cele două proiecte ar avea însă nevoie în Senat de sprijinul a cel puţin 10 republicani, întrucât se aplică regulile majorităţii calificate.

Pe 24 iunie, Curtea Supremă din SUA a anulat decizia Roe v. Wade din 1973, care recunoaştea dreptul constituţional la avort al femeilor. Decizia, salutată de activiştii conservatori ca o mare victorie, va schimba dramatic viaţa a milioane de femei din SUA, notează Reuters.

Hotărârea va transforma drepturile la avort în Statele Unite, statele individuale putând acum să interzică procedura de avort. Se așteaptă ca jumătate dintre statele americane să introducă noi restricții sau interdicții privind întreruperile de sarcină.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri