Joe Biden crede că autoritățile din unele state vor încerca să aresteze femeile care călătoresc pentru avort

Data publicării:
Joe Bide, supărat.
Joe Biden crede că autoritățile din unele state vor încerca să aresteze femeile care călătoresc pentru avort. Foto: Profimedia

Președintele Joe Biden a spus vineri că este posibil ca autoritățile unor state să încerce să aresteze femeile care merg să facă avort în alt stat unde lucru acesta este permis, după ce Curtea Supremă a anulat dreptul constituțional la astfel de proceduri la nivel național, relatează Reuters.

Până acum, treisprezece state conduse de republicani au interzis sau au restricționat procedura de avort, după ce instanța a abrogat săptămâna trecută decizia din cazul Roe vs. Wade. Astfel, femeile din acele state care vor să facă un avort ar putea fi nevoite să călătorească în state în care acesta rămâne legal.

În cadrul unei întâlniri online cu guvernatorii de stat democrați, Biden a spus că el crede că „oamenii vor fi șocați când se va încerca arestarea primei femei pentru că a ieșit din statul unde domiciliază pentru a avorta în altă parte”.

„Și presupun că oamenii nu cred că se va întâmpla. Dar se va întâmpla, și va transmite întregii țări că aceasta este o problemă uriașă care va merge mai departe, adică le vor fi afectate și alte drepturi de bază”.

Biden a spus că guvernul federal va acționa pentru a proteja femeile care trebuie să meargă în alt stat să facă un avort și pentru a le asigura accesul la medicamente în statele în care aceste proceduri sunt interzise.

Grupurile civice care militează pentru dreptul la avort au depus legi în mai multe state, încercând să păstreze alegerea femeilor de a întrerupe sarcina.

Milioane de femei din SUA își pierd dreptul legal la avort

New York Times scrie că după anularea hotărârii „Roe vs. Wade”, avortul va fi interzis în aproximativ jumătate dintre statele americane.

În statele în care opiniile cu privire la avort sunt strâns împărțite, precum Pennsylvania, Michigan și Wisconsin, legalitatea procedurii ar putea fi determinată în funcție de alegeri. În altele, hotărârea poate declanșa o nouă rundă de bătălii legale, inclusiv dacă persoanele pot pleca din stat pentru avort sau pot comanda medicamente pentru avort prin servicii poștale.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri