Pentru că Biden continuă să scadă în sondaje, democrații apelează din nou la Obama ca să îi salveze de la un dezastru în alegeri

Data actualizării: Data publicării:
Barack Obama cu mâinile încrucișate lângă steagul SUA
Intrarea în Federaţia Ruse este închisă pentru 500 de americani, inclusiv fostul președinte Obama, a precizat MAE rus. Foto: Profimedia Images

Dacă cineva are nevoie să fie salvat în această ultimă perioadă înainte de alegerile parțiale din SUA, acela este Partidul Democrat. Și toată responsabilitatea cade din nou pe cel de-al 44-lea președinte american ca să îi salveze pe democrați de la un colaps total, scrie Politico.

În timp ce cifrele lui Joe Biden din sondaje au rămas blocate sub pragul de 50%, președintele actual al Statelor Unite s-a ținut departe de traseul campaniei electorale în ultimele săptămâni, optând să susțină o serie de discursuri de la Washington și să participe la evenimente de strângere de fonduri.

În golul lăsat de fostul său vicepreședinte a pășit Obama, care a reamintit tuturor că el rămâne de departe cel mai important reprezentant al partidului său.

Nimeni nu este la mai mare căutare decât Obama. Echipa sa a fost inundată de cereri pentru a susține discursuri, democrații implorându-l să filmeze videoclipuri prin care să îi motiveze pe oameni să voteze, iar liderii din Congres se folosesc de popularitatea sa pentru evenimentele de strângere de fonduri.

Obama și Biden au făcut schimb de roluri. Arma principală a democraților

Obama a făcut schimb de roluri cu actualul președinte. În trecut, Biden, cu aerul său de om obișnuit, era cel apreciat în special în întrecerile electorale pentru ocuparea locurilor din Camera Reprezentanților.

Cu toate că este cea mai bună armă a democraților și principalul factor motivațional, există o frică generală care s-a răspândit în interiorul partidului lui Biden că nici măcar Obama nu mai poate preveni înfrângerea dură pe care democrații ar putea să o sufere pe 8 noiembrie.

Obama Biden
Cu toate că este cea mai bună armă a democraților și principalul factor motivațional, nici măcar Obama s-ar putea să nu mai poată preveni o înfrângere usturătoare pentru democrați. Foto: Profimedia Images

Unii democrați mai subliniază și faptul că până și Obama, în ciuda talentului său incontestabil de a convinge, s-a chinuit în trecut să transforme popularitatea sa într-un succes pentru alți oameni din partid.

Democrații au suferit înfrângeri usturătoare în ambele alegeri legislative din timpul mandatelor de președinte ale lui Obama. Cu toate acestea, majoritatea partidului său este de acord că nimeni nu ar putea să-i ia locul fostului președinte în această campanie electorală.

Reacția publicului a fost una pozitivă. Un singur clip video cu Obama, care l-a acuzat sâmbătă pe senatorul Ron Johnson că își protejează asociații bogați în timp ce pune în pericol programul de securitate (asistență) socială al țării, a strâns peste 12 milioane de vizualizări.

Un strateg care lucrează pentru campania electorală a unui reprezentant democrat a spus că Obama aduce o voce a „pragmatismului, speranței și bunului simț care au lipsit de când el a plecat de la putere.”

Fascinația republicanilor pentru Donald Trump și „boala fatalismului” de care suferă democrații

Nu era niciun secret că Obama va reuși să atragă atenția asupra acestor întreceri electorale, dar ceea ce a făcut cap de afiș au fost descrierile pe care fostul președinte le-a făcut despre partidul advers. Obama a spus în Michigan că fascinația republicanilor pentru Donald Trump a devenit o obsesie a partidului lor.

„Zilele astea aproape toți politicienii republicani par să fie obsedați de două lucruri: să îi înfrângă pe 'liberali' și să primească aprobarea lui Donald Trump.”

Obama Biden
Obama: „Zilele astea aproape toți politicienii republicani par să fie obsedați de două lucruri: să îi înfrângă pe 'liberali' și să primească aprobarea lui Donald Trump.” Foto: Profimedia Images

Fostul președinte american și-a expus în mod ironic nostalgia pentru vremurile când cea mai mare nebunie a lui Trump era teoria conspirației conform căreia Obama nu ar fi fost eligibil pentru rolul de președinte pentru că nu s-ar fi născut în SUA. „Acum, asta nu mai intră nici în Top 10 pe lista nebuniilor [lui Trump].”

Obama a mai vorbit și despre „boala fatalismului” de care suferă partidul său de când democrații au preluat puterea acum aproape doi ani, aceștia chinuidu-se să adopte noi măsuri cu majoritatea lor foarte firavă într-o perioadă în care creșterea economică a țării este lentă și instituțiile statului sunt amenințate.

„Înțeleg de ce oamenii sunt neliniștiți. Înțeleg de ce ați putea fi îngrijorați. Înțeleg de ce ar putea fi tentant să ne deconectăm, să privim fotbal sau 'Dansând cu starurile'”, a spus Obama. „Dar mă aflu aici să vă spun că deconectarea [de la alegeri] nu este o opțiune.”

„Disperarea nu este o opțiune”, a mai spus Obama. „Singurul mod în care să facem economia mai justă este dacă noi, toți, ne luptăm pentru acest lucru. Singurul mod de a salva democrația este dacă noi, împreună, o ținem în viață și ne luptăm pentru ea.”

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
elevi langa scoala
O elevă de 17 ani din Dâmbovița ar fi fost agresată sexual în liceu, de patru adolescenți. Făptașii, arestați...