Scandal în SUA. Personalul care a preluat americanii evacuați din China ar fi fost nepregătit și echipat necorespunzător

Data publicării:
angajati medicali sua paramedici coronavirus
Foto: RenéE C. Byer / Zuma Press / Profimedia

O sursă din cadrul Departamentului pentru Sănătate Publică din SUA cere protecție federală după ce s-a plâns că lucrătorii care au primit primii americani evacuați din orașul chinez Wuhan nu au beneficiat de instructaj sau echipamente de protecție împotriva coronavirusului, relatează CNN.

Potrivit acestui așa-numit „avertizor de integritate”, angajații Departamentului pentru Sănătate Publică din SUA ar fi fost „trimiși în mod necorespunzător” la intervenție și nu au primit „instructajul și echipamentele necesare pentru a opera într-o situație de urgență în materie de sănătate publică”.

Denunțătorul - în fapt, o femeie - mai susține că după ce s-a plâns superiorilor, a fost oarecum „pedepsită” la muncă, repartizându-i-se sarcini neadecvate.

„Acest caz vizează răspunsul Departamentului pentru Sănătate Publică al SUA (HHS) la coronavirus și arată incapacitatea sa de a-și proteja angajații, dar și publicul. Eforturile de a ne reduce la tăcere și de a ne intimida clientul nostru trebuie să fie oprite”, a declarat avocatul acestuia.

The Washington Post a relatat pentru prima dată despre această plângere, citând un document obținut de la avocați, iar Zachary Kurz, directorul pentru comunicare al Oficiului Avocatului Special din SUA, a confirmat că „plângerea a fost înregistrată, iar cazul a fost preluat”.

Ceea ce a reclamat această angajată este că cel puțin 12 persoane - care i-au preluat pe primii americani evacuați din Wuhan, China - nu erau nici suficient de pregătite pentru a interveni într-o astfel de situație și nici nu aveau costumul de protecție necesar în cazul infecțiilor.

Administrația Trump l-a desemnat joi pe vicepreședintele Mike Pence să se ocupe de comunicarea pentru situațiile referitoare la coronavirus, după ce au existat critici că membri de rang înalt ai administrației sale au transmis informații confuze. 

SUA au înregistrat până acum 60 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, între care unul „de origine necunoscută”. Doi cetățeni americani de origine asiatică au murit în China.

Președintele Donald Trump a transmis un mesaj optimist și deși a avertizat populația să se pregătească pentru o izbucnire a epidemiei pe teritoriul SUA, a spus că rata mortalității în cazul noului coronavirus este mai mică decât cea a unei gripe obișnuite.

Redactor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri