Sari la conținut

Șeful CIA devine noul Secretar de Stat al SUA, în locul lui Tillerson. Anunțul făcut de Trump

Președintele american Donald Trump a anunțat pe Twitter că directorul CIA, Mike Pompeo, va deveni noul Secretar de Stat al SUA. 

Senate Committee Holds Confirmation Hearing For Rep. Mike Pompeo To Become Director Of C.I.A.

Foto: Guliver / Getty Images

Pompeo îl înlocuiește pe Rex Tillerson, un om de afaceri din industria petrolului intrat în politică, a cărui relație cu Trump s-a deteriorat în ultima vreme, din cauza divergențelor pe mai multe dosare de politică externă. Presa americană a scris că Rex Tillerson l-a numit „nătărău”  pe Donald Trump.

Președintele american a mai anunțat că la conducerea CIA va veni Gina Haspel, actualul director adjunct al agenției. Este pentru prima dată când o femeie va ocupa această funcție.

Trump i-a mulţumit lui Tillerson într-un mesaj postat pe Twitter pentru serviciile sale şi a mai scris că noul secretar de Stat va face „o treabă fantastică”.

Trump i-a cerut vineri lui Tillerson să demisioneze, iar acesta și-a scurtat turneul din Africa, pentru a se întoarce la în SUA, relatează Washingon Post.

Este o schimbare majoră, care are loc chiar în timpul unor negocieri delicate cu Coreea de Nord, scrie publicația americană. Aceasta, în condițiile în care Casa Albă a făcut săptămâna trecută un anunţ extrem de important: preşedintele Statelor Unite şi liderul nord-coreean Kim Jong-un se vor întâlni faţă în faţă până la finalul lunii mai. 

 

Pe aceeași temă