Sari la conținut

Trump, despre Coreea de Nord: Regret, dar doar un singur lucru va funcţiona!

Preşedintele SUA Donald Trump a scris, într-o postare pe Twitter, că preşedinţii americani au negociat timp de 25 de ani cu Coreea de Nord, însă fără niciun rezulat și adaugă că, în opinia sa, „doar un singur lucru va funcţiona”. Liderul de la Casa Albă nu face alte precizări, ceea ce e de natură ca declarația să stârnească noi controverse și speculații cu privire la iminența unui atac.

„Preşedinţii şi administraţiile lor au discutat cu Coreea de Nord timp de 25 de ani, au fost încheiate acorduri şi au fost plătite sume mari de bani... Nu a funcţionat, acordurile au fost încălcate înainte ca cerneala să se usuce, iar negociatorii americani au fost făcuţi să pară ridicoli. Regret, dar doar un sigur lucru va funcţiona!”, a scris Trump pe Twitter.

În urmă cu o săptămână, președintele american i-a transmis secretatului de stat Rex Tillerson, care declarase în timpul vizitei la Beijing că Statele Unite se află în contact direct cu Phenianul şi că testează posibilitatea unor convorbiri, că îşi pierde timpul negociind cu „omuleţul-rachetă” - aluzie la Kim Jong-un - şi îl săftuia să-şi economisească energia.

 

Recent, au apărut informaţii conform cărora, în jurul datei de 10 octombrie, Correa de Nord ar intenţiona să testeze o rachetă cu rază lungă de acţiune, care ar putea atinge coasta de vest a SUA, scrie News.ro.

Un parlamentar rus care s-a întors recent din Coreea de Nord a declarat că Phenianul se pregăteşte să testeze o rachetă cu rază lungă de acţiune despre care crede că poate atinge Coasta de Vest a SUA. Anton Morozov, membru în Comisia de afaceri internaţionale a Camerei Inferioare a Paralamentului rus, şi alţi doi parlamentari ruşi au vizitat Phenianul în perioada 2 - 6 octombrie, conform RIA Novosti.

„Pregătesc noi teste cu rachetă cu rază lungă de acţiune. Ne-au prezentat şi calcule matematice despre care ei cred că dovedesc că racheta poate lovi Coasta de Vest a Statelor Unite”, a declarat Morozov, adăugând că nord-coreenii vor să lanseze încă o rachetă cu rază lungă de acţiune în viitorul apropiat şi că, în general, starea lor este „mai degrabă beligerantă”. 

Și la Washington, oficialii americani au declarat că au existat indicii că nord-coreenii pregătesc un test cu rachetă în jurul datei de 10 octombrie, când este aniversarea  Partidului Comunist, fără a dezvălui însă tipul rachetei şi avertizând că în trecut au existat situaţii în care Coreea de Nord nu a organizat lansări, deşi au existat indicii că o va face.

Un analist al CIA a declarat la o conferinţă, în Washington, săptămâna aceasta, că se pare că Guvernul nord-coreean ar putea iniţia acţiuni de provocare în 10 octombrie, dar nu a precizat sub ce formă vor fi acestea.

Pe aceeași temă