Trump voia să bombardeze laboratoarele de droguri din Mexic. Fost şef de la Pentagon: A întrebat dacă ar putea „trage cu rachete”

Data publicării:
donald trump se uita la mark esper care vorbeste la pupitru
Donald Trump l-a concediat pe Mark Esper după ce a pierdut alegerile prezidențaile. Foto: Profimedia

Fostul președinte american Donald Trump l-a întrebat în 2020 pe ministrul Apărării de atunci, Mark Esper, despre posibilitatea bombardării laboratoarelor traficanţilor de droguri din Mexic, relatează fostul șef al Pentagonului într-o carte care va apărea pe 10 mai.

Preşedintele american credea la acea vreme că Statele Unite ar putea pretinde că nu se află în spatele unei astfel de lovituri cu rachete pe teritoriul mexican, potrivit unor fragmente din carte citate de New York Times, scrie Agerpres, care preia AFP.

Mark Esper a fost ministrul Apărării al lui Donald Trump între iulie 2019 şi noiembrie 2020.

Fostul lider de la Casa Albă ar fi întrebat în două rânduri dacă forţele armate ar putea „trage cu rachete asupra Mexicului pentru a distruge laboratoarele de droguri”, a scris Mark Esper în memoriile sale intitulate „A Sacred Oath” (Un jurământ sacru), afirmând că declaraţiile lui Donald Trump l-au lăsat fără cuvinte.

Donald Trump a decis să-l demită pe Mark Esper în noiembrie 2020, la câteva zile după anunţul rezultatelor alegerilor prezidenţiale americane, pe care le-a pierdut în fața lui Joe Biden.

Relaţiile dintre insolitul preşedinte american şi ministrul său deveniseră tensionate de când şeful Pentagonului s-a opus public cu câteva luni mai devreme desfăşurării armatei pentru a reprima demonstraţiile antirasiste din ţară.

În alte fragmente din memoriile sale, Mark Esper a scris că, în marja demonstraţiilor antirasiste din iunie 2020, preşedintele, extrem de iritat, ar fi declarat în Biroul Oval: „Nu puteţi pur şi simplu să trageţi în partea de sus? Trageţi în picioare sau aşa ceva”.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri