Suedia e tot mai aproape de intrarea în NATO. Recep Tayyip Erdogan a aprobat protocoalele de aderare

Data publicării:
Turkey Backs Sweden's NATO Membership - Vilnius
FOTO: Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg (mijloc), președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan (st) și prim-ministrul Suediei Ulf Kristersson (dr). Sursa foto: Profimedia Images

Suedia a mai făcut un pas în față pentru intrarea în NATO, luni, după ce președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a semnat protocoalele de aderare și le-a trimis parlamentului turc, transmite CNN.

Invazia Ucrainei de către Rusia a determinat atât Suedia, cât și Finlanda să ceară să intre în NATO, dar aderarea a fost inițial blocată de Turcia. Aprobarea președintelui turc Recep Tayyip Erdogan asupra protocoalelor de aderare vine după luni de întârzieri, și nici nu este clar cât va dura procesul.

Propunerea lui Erdogan trebuie să fie vizată de o comisie parlamentară și apoi să fie supusă unui vot general al adunării unde președintele turc și aliații săi au majoritatea necesară pentru a aproba candidatura Suediei.

Finlanda, care a solicitat aderarea în mai 2022 împreună cu Suedia, a aderat la NATO în aprilie 2023.

Erdogan a acuzat Suedia că este prea îngăduitoare cu grupurile militante, în special cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și că găzduiește persoane asociate cu o tentativă de lovitură de stat din Turcia din 2016.

Oficialii turci i-au acuzat și pe oficialii suedezi că sunt complici la demonstrații islamofobe, cum ar fi arderea Coranului.

De când a solicitat aderarea, Suedia și-a înăsprit legislația anti-terorism și a fost de acord să colaboreze mai strâns cu Turcia în ceea ce privește preocupările sale de securitate.

În iulie, șeful NATO Jens Stoltenberg a anunțat că Erdogan a fost de acord să trimită protocoalele de aderare parlamentului Turciei pentru ratificare, dar nu a specificat un interval de timp. Anunțul a reprezentat o schimbare uimitoare pentru Erdogan, care sugerase anterior că Suedia s-ar putea alătura alianței numai după ce Turcia a fost acceptată în Uniunea Europeană.

Statele Unite au salutat vestea că Erdogan a semnat și a trimis luni parlamentului turc protocoalele de aderare a Suediei la NATO.

„Evident că de ceva vreme solicităm ratificarea aderării Suediei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matt Miller. „Așteptăm cu nerăbdare ca proiectul de lege să fie luat în considerare în parlamentul turc și adoptat cât mai curând posibil”, a spus el la o conferință de informare a departamentului.

Acțiunile lui Erdogan reprezintă un prim pas înainte în încercarea Suediei de a adera la NATO, dar nu înseamnă că Suedia va deveni imediat următorul membru al alianței.

De asemenea, Ungaria nu a votat pentru aprobarea aderării Suediei. În septembrie, prim-ministrul Ungariei a declarat că țara nu se grăbește să aprobe cererea Suediei, potrivit Reuters.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri