Surse: De ce se teme Kim Jong-un să părăsească Coreea de Nord pentru întâlnirea cu Trump

Data publicării:
palarierul

Kim Jong-un are în temeri în legătură cu summitul Coreea de Nord-SUA, programat luna viitoare în Singapore. Dar acestea nu îl vizează pe omologul său de la Casa Albă, Donald Trump, ci sunt de ordin intern.

Citând surse anonime din rândul organizatorilor summitului, Washington Post menționează că anxietatea lui Kim Jong-un are de-a face cu un scenariu: faptul că în timpul care el va lipsi din Coreea de Nord, ar putea fi ținta unei lovituri de stat la Phenian.

„Ideea că el (Kim Jong-un – n.r.) are o poziție sigură la manetele puterii este fundamental greșită. Dictatorii precum Kim pot exercita o putere extremă și draconică, dar sunt totodată și nesiguri la modul patologic privind riscul de a pierde tronul. Toate speculațiile publice legate de lovituri de stat și lideri interimari nu fac altceva decât să alimenteze impulsul paranoic al unui dictator de a corecta cât mai repede posibil o asemenea iminență”, scria în 2014 despre Kim Jong-un, într-un articol de opinie din Politico, Victor Cha, fostul expert în probleme asiatice din Consiliul de Securitate Națională al SUA din vremea administrației lui George W. Bush.

Carter: „Candidatura lui Trump pentru Nobel trebuie studiată”

Donald Trump ar trebui să se afle printre candidaţii la premiul Nobel pentru pace dacă reuşeşte să ajungă la un acord nuclear cu Coreea de Nord, a declarat fostul preşedinte american Jimmy Carter pentru Politico, într-un interviu difuzat marţi, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Dacă preşedintele Trump reuşeşte un acord de pace acceptabil pentru cele două părţi privind Coreea de Nord, cred foarte serios că candidatura lui pentru premiul Nobel pentru pace trebuie studiată", a declarat el în cadrul acestui interviu audio de sâmbătă.

Ar fi „un succes meritat şi istoric pe care niciun preşedinte nu a fost capabil să-l obţină", a adăugat Jimmy Carter, el însuşi laureat al premiului Nobel în 2002 pentru că a mediat acordurile de pace de la Camp David între Egipt şi Israel în 1978.

După decenii de tensiuni şi de sancţiuni economice severe care au ştrangulat Coreea de Nord, Washingtonul şi Phenianul ar putea ajunge la un acord privind denuclearizare peninsulei coreene în cadrul unui summit istoric între Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-un, care ar urma să aibă loc la 12 iunie la Singapore.

Preşedintele american a evocat însă marţi o eventuală amânare a acestui summit, după ameninţările Phenianului de a reconsidera prezenţa la reuniune, declarându-se totuşi convins că Kim Jong-un este „serios" în dorinţa de a-şi denucleariza ţara.

Un acord ar putea fi încheiat cu nord-coreenii „dacă viitorul mediator sau negociator - poate preşedintele Trump, sper - îi linişteşte spunându-le că vom abandona (...) ameninţările de a-i ataca şi vom ridica embargoul", a explicat Jimmy Carter.

„Nu ar fi un preţ prea mare pentru ca ei să renunţe la arsenalul lor nuclear", a apreciat el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri