The Guardian: Putin a ajuns să se implice în deciziile militare din Ucraina până la nivelul de comandă al unui colonel

Data actualizării: Data publicării:
Vladimir Putin alături de ministrul Apărării, Serghei Șoigu (s) și șeful Statului Major al armatei ruse, Valerii Gherasimov (d).
Vladimir Putin alături de ministrul Apărării, Serghei Șoigu (s) și șeful Statului Major al armatei ruse, Valerii Gherasimov (d). Foto: Profimedia Images

Vladimir Putin a ajuns să se implice direct în deciziile militare referitoare la ducerea războiului în Ucraina și planificarea operațiunilor până la nivelul de comandă al unui colonel sau general de brigadă, informează The Guardian, care citează surse militare occidentale.

Vladimir Putin se implică inclusiv în operațiunile și deciziile privind deplasările forțelor ruse în Donbas, în condițiile în care săptămâna trecută armata rusă a suferit o gravă înfrângere în fața ucrainenilor, după mai multe încercări eșuate de forțare a unui râu strategic din regiune.

Sursele militare citate de The Guardian susțin că Vladimir Putin colaborează strâns cu generalul Valerii Gherasimov, șeful Statului Major al armatei ruse.

„Credem că Putin și Gherasimov sunt implicați în luarea deciziilor la nivel tactic până la un nivel de la care, în mod normal, ar trebui să se ocupe un simplu colonel sau general de brigadă”, au declarat sursele militare.

În armatele NATO și occidentale, un colonel sau general de brigadă se află, de regulă, la conducerea unei brigăzi - o unitate compusă din mai multe batalioane.

Numărul ridicat de ofițeri superiori ruși uciși în Ucraina trădează grave carențe ale sistemului de comandă al trupelor Moscovei

Doctrina militară a forțelor terestre ruse pune în prezent un mare accent pe așa-numitele „grupuri tactice la nivel de batalion” (prescurtat, BTG-uri). Acestea sunt unități de luptă alcătuite, în teorie, din circa 800 de militari, la care se adaugă subunităţi de blindate, artilerie ori antiaeriene.

Conform unui raport public al armatei americane, intitulat „Cum poate fi înfrânt un grup tactic la nivel de batalion al armatei ruse”, fiecare astfel de BTG dispune de 50 de blindate - 10 tancuri şi 40 de maşini de luptă ale infanteriei.

Forțele ruse au eșuat până în prezent în obținerea unei victorii decisive în Donbas, sau să încercuiască forțele ucrainene după o lună de la anunțarea concentrării ofensivei Moscovei în această zonă.

De asemenea, în cele aproape trei luni de război, Rusia a pierdut 12 generali, conform estimărilor ucrainene, o cifră extrem de mare cauzată de faptul că Moscova s-a văzut nevoită să trimită ofițeri superiori în prima linie pentru a asigura coordonarea și comunicarea - ceea ce denotă grave carențe ale sistemului de comandă.

Ofensiva Rusiei în regiunea Donbas din estul Ucrainei „şi-a pierdut avântul şi este mult întârziată”, potrivit estimării de duminică a serviciului britanic de informaţii militare. Astfel, „Rusia a suferit probabil pierderi de o treime din forțele combatante pe care le-a desfășurat în februarie”, potrivit evaluării serviciului britanic.

„În condiţiile actuale, este puţin probabil ca Rusia să-şi accelereze semnificativ ritmul de avansare în următoarele 30 de zile”, a adăugat serviciul de informaţii al armatei britanice în buletinul său regulat asupra situaţiei din Ucraina publicat pe Twitter.

Armata rusă, care are angajate în Ucraina mai puţin de 100 de grupuri tactice la nivel de batalion îşi suplimentează forţele pentru a încerca să ocupe complet provinciile Doneţk şi Lugansk.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri