Turcia este greu de convins să accepte Finlanda şi Suedia în NATO, spune Boris Johnson

Data actualizării: Data publicării:
Finlanda şi Suedia și-au depus oficial cererile de aderare la NATO
Finlanda şi Suedia și-au depus oficial cererile de aderare la NATO. Foto: Profimedia Images

Premierul britanic Boris Johnson susține că Turcia este greu de convins să accepte primirea în NATO a Finlandei şi Suediei. În aeronava cu care se deplasa spre Madrid, pentru a participa la summitul NATO, Johnson le-a spus ziariştilor care îl însoţeau: "Ceea ce contează este că sunt progrese".

"Suedezii, în special, au luat măsuri importante în privinţa PKK şi YPG, problema care îl preocupă în mod deosebit pe preşedintele Erdogan", a precizat premierul Marii Britanii. 

PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan) este considerat de Turcia organizaţie teroristă. YPG (Unităţile de Apărare a Poporului) este o grupare de miliţii kurde din Siria, care a colaborat cu SUA pentru înfrângerea Statului Islamic, dar a luptat şi împotriva forţelor turce. Ankara acuză autorităţile de la Stockholm că tolerează activităţi ale acestora pe teritoriul suedez.

"Va fi un dialog dificil", a mai spus Boris Johnson.

El a apreciat că este foarte important pentru NATO să includă Finlanda şi Suedia. Regatul Unit a semnat în mai acorduri de apărare reciprocă cu cele două ţări nordice, înainte de aderarea lor la Alianţă.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri