Turcia susţine că Suedia mai are paşi de făcut până la primirea în NATO

Data publicării:
profimedia-0702084817
Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu. Foto: Profimedia Images

Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a afirmat miercuri că Suedia mai are paşi de făcut până la statutul de membru al NATO. Declarația oficialului turc vine la o zi după ce Finlanda a intrat oficial în Alianţa Nord-Atlantică.

Mevlut Cavusoglu a declarat presei că a discutat la Bruxelles cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, despre candidatura Suediei la NATO şi despre problema vânzării de avioane de vânătoare F-16 americane către Turcia.

Suedia şi-a depus candidatura la NATO odată cu Finlanda, în mai anul trecut, la trei luni de la începutul invaziei ruse în Ucraina, şi a semnat protocolul de aderare la alianţă în iulie. Aderarea Suediei a fost ratificată de toate statele membre ale NATO, cu excepţia Turciei şi Ungariei.

Ankara insistă ca autorităţile de la Stockholm să ia unele măsuri de combatere a terorismului, în special a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Budapesta susţine oficial, la nivel guvernamental, ratificarea extinderii NATO, însă procesul parlamentar s-a derulat deocamdată doar în privinţa Finlandei. Sesiunea de primăvară a parlamentului ungar se încheie în 15 iunie.

Finlanda a devenit marţi cel de-al 31-lea membru al Alianţei Nord-Atlantice în urma unei ceremonii desfăşurate la sediul NATO în cadrul căreia a depus instrumentul de aderare, care a fost înaintat secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, reprezentantul statului gardian al tratatului fondator, transmite Agerpres.

Ultimul pas înainte de aderarea Finlandei a avut loc marţi la sediul Alianţei, unde Turcia, ultima care a ratificat aderarea statului nordic, a transmis documentele în cauză reprezentanţilor SUA.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri