UE suspendă ajutorul financiar şi cooperarea în domeniul securităţii cu Niger după lovitura de stat

Data actualizării: Data publicării:
Borrell
Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate. Foto: Profimedia Images

Uniunea Europeană ''nu recunoaşte şi nu va recunoaşte autorităţile instituite în urma loviturii de stat'' din Niger şi suspendă imediat ajutorul financiar şi ''toate acţiunile sale de cooperare în domeniul securităţii'' cu ţara din Sahel, a declarat sâmbătă şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.

Preşedintele Mohamed Bazoum, înlăturat de la putere în urma unei lovituri de stat militare, ''a fost ales în mod democratic, şi rămâne, prin urmare, singurul preşedinte legitim al Nigerului. Eliberarea sa trebuie să aibă loc necondiţionat şi fără întârziere'', a spus Borrell într-un comunicat, potrivit AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Pe lângă suspendarea întregului ajutor financiar, ''toate acţiunile de cooperare în domeniul securităţii sunt suspendate sine die cu efect imediat'', a adăugat el.

După Mali şi Burkina Faso, Nigerul, până acum aliat al ţărilor occidentale, devine a treia ţară din Sahel, afectată de atacuri ale grupărilor jihadiste, care cunoaşte o lovitură de stat din 2020 încoace.

La rândul său, Uniunea Africană (UA) a cerut ''întoarcerea imediată'' a militarilor nigerieni la cazărmile lor şi ''restabilirea autorităţii constituţionale'' în termen de 15 zile, după lovitura de stat împotriva preşedintelui Mohamed Bazoum.

Consiliul de Pace şi de Securitate al UA ''le cere militarilor întoarcerea lor imediată şi necondiţionată la cazărmi şi restabilirea autorităţii constituţionale, în termen de maximum cincisprezece zile'' în Niger, se arată într-un comunicat publicat vineri după o reuniune a acestei instanţe.

Consiliul ''se declară profund îngrijorat de resurgenţa tulburătoare a loviturilor militare'' pe continent şi condamnă ''cu cea mai mare fermitate'' preluarea puterii de către militari la Niamey şi răsturnarea unui ''preşedinte ales în mod democratic'', cerând eliberarea sa imediată.

Organizaţia panafricană a afirmat că este gata să ia ''toate măsurile necesare, inclusiv sancţiuni, împotriva autorilor loviturii de stat, în cazul în care drepturile deţinuţilor politici nu sunt respectate''.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri