Acuzat în Marea Britanie de încălcarea drepturilor omului, guvernatorul provinciei Xinjiang și-a anulat vizita la Londra

Data actualizării: Data publicării:
drapelul marii britanii

Vizita în Regatul Unit a guvernatorului provinciei chineze Xinjiang, ce suscitase un val de indignare din cauza numeroaselor încălcări ale dreptului omului de care este acuzat regimul de la Beijing, a fost anulată, informează AFP, citând diplomaţia britanică.

„Am aflat că guvernatorul Xinjiangului şi-a anulat vizita în Regatul Unit”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului britanic de Externe.

Guvernul „va continua să-şi utilizeze toate ocaziile pentru a lua măsuri împotriva încălcărilor inacceptabile ale dreptului omului în Xinjiang”, a adăugat el.

Guvernatorul Erkin Tuniyaz nu fusese invitat de către guvernul britanic şi nicio întâlnire cu vreunul dintre membrii acestuia nu era prevăzută.

Perspectiva unei astfel de vizite în această săptămână, evocată joia trecută în parlament de guvern, suscitase reacţii vehemente din partea deputaţilor de toate culorile politice.

În cursul unei manifestaţii luni în apropierea Ministerului de Externe din Londra, fostul şef al partidului conservator, Iain Duncan Smith, spunea: „Nu vom întâlni oameni care îi ucid pe alţii”. El considerase „inacceptabilă” ideea ca o astfel de întâlnire cu responsabili guvernamentali să poată avea loc.

De mai mulţi ani, China este acuzată, cu probe în sprijin, că a închis în lagăre din Xinjiang peste un milion de uiguri şi alţi membri ai minorităţilor majoritar musulmane.

În 2021, deputaţii britanici deranjaseră China adoptând o moţiune care califica drept „genocid” tratamentul aplicat de Beijing uigurilor şi altor minorităţi în Xinjiang, notează AFP, citată de Agerpres.

Înaltul Comisariat ONU pentru drepturile omului menţionează la rândul său crime împotriva umanităţii, acuzaţii respinse de Beijing.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri