Sari la conținut

Cel mai modern distrugător britanic, trimis de Theresa May în Marea Neagră

Londra trimite una dintre cele mai avansate nave de luptă britanice la Marea Neagră, în prima misiune operativă a Marinei Regale în regiune de la Războiul Rece încoace, scrie Daily Mail.

distrugator

Premierul Theresa May trimite HMS Diamond, un distrugător din clasa Type 45, echipat cu cele mai recente rachete antiaeriene, către Ucraina. La bordul distrugătorului se află până la 60 de membri ai unităţii Special Boat Service (SBS) şi ai unor comandouri din cadrul Marinei Regale.

Este vorba despre una dintre cele mai importante mobilizări britanice la frontierele Rusiei din ultimele decenii şi are loc după ce premierul le-a spus vineri unor politicieni americani că Marea Britanie şi Statele Unite ar trebui să-l înfrunte pe preşedintele rus Vladimir Putin.

Potrivit ziarului, HMS Diamond va conduce o forţă operaţională NATO şi va proteja 650 de militari britanici implicaţi în exerciţii secrete în Ucraina - o ţară care se confruntă cu un conflict separatist în este din 2014.

Experţi britanici formează deja militari ucraineni în domeniul infanteriei. Nava de război high-tech, lansată la apă în 2007 şi introdusă în serviciu trei ani mai târziu, va avea la bord rachete de tip Sea Viper.

Cu o viteză de 3.000 de mile pe oră, aceste focoase ghidate pe radar au o rază de acţiune de până la 112 kilometri şi pot distruge aeronave şi drone inamice.

În cazul unui atac de la mică distanţă, distrugătorul HMS Diamond este protejat cu un tun modern de tip Gatling, Phalanx, care trage aproximativ 3.000 de obuze de 20 de milimetri pe minut.

Trupele de război amfibie ale navei de război sunt aduse la bord cu un elicopter de tip Lynx Mk8, pe un heliport situat la pupa. Nava are o autonomie de 13.000 de kilometri și o viteză de 33 de km/oră.

„Am efectuat numeroase exerciţii navale la Marea Neagră în trecut, dar au avut loc în circumstanţe mai bune şi cu intenţii mai bune”, a declarat lord West, un fost comandant al Marinei Regale.

„Aceasta este o operaţiune cu un obiectiv foarte serios. HMS Diamond îşi poate purta singur de grijă, iar preşedintele Putin este un om care respectă puterea militară. NATO trebuie să arate că nu se simte ameninţată şi că Regatul Unit preia conducerea”, a adăugat el.

Ministrul Apărării Sir Michael Fallon a declarat pentru The Mail on Sunday că „valorile libertăţii şi democraţiei nu pot fi negociate. Marea Britanie păşeşte pe scena mondială şi îi susţine ferm pe prietenii noştri ucraineni”.

„Regatul Unit transmite un mesaj clar, potrivit căruia suntem angajaţi să apărărm democraţia în lume şi să susţinem suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei”, a adăugat ministrul.

HMS Diamond urmează să sosească la Marea Neagră odată cu mobilizarea unor militari britanici în alte ţări europene.

Aproximativ 800 de militari urmează să fie staţionaţi în Estonia în vară, iar alţi 200 sunt trimişi în Polonia.

Forţele Aeriene Regale (RAF) trimit, totodată, avioane de tip Typhoon în România.

Ministrul britanic al apărării anunţa pe 26 octombrie că Londra trimite aeronave de tip Typhoon, în cadrul misiunii de patrulare aeriană pe flancul de sud al NATO, de la baza aeriană Coningsby, care urmează să fie staţionate la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, în România, pe o perioadă de până la patru luni, în 2017.

Avioanele, al căror număr nu a fost precizat, reprezintă, alături de cei 800 de militari pe care ministrul britanic al Apărării Michael Fallon a anunţat că-i va trimite în Estonia, contribuţia Regatului Unit la cele patru batalioane din Polonia şi ţările baltice în cadrul Prezenţei Avanasate Consolidate (Enhanced Forward Presence).

Această instalare de echipament militar britanic are loc ca răspuns la comasarea unor trupe şi tancuri ruse în Peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Moscova în 2014, şi la frontiera cu ţări baltice.

Guvernul de la Kiev spune că se teme că o invazie rusă ar putea avea loc oricând.

Sursa: News.ro

Pe aceeași temă