Comisia Europeană propune începerea negocierilor pentru un acord de investiții cu China

Data publicării:
steag UE ec-3.europa.eu

Este prima propunere de acest gen de când investițiile străine directe țin exclusiv de competența UE, conform Tratatului de la Lisabona, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Un acord de investiții UE-China va contribui la aprofundarea relațiilor noastre și transmite semnalul că suntem ferm angajați în construirea unui parteneriat puternic”, a declarat comisarul european pentru Comerț, Karel De Gucht.

Comisia așteaptă acum acordul Consiliului European pentru a începe negocierile, se mai arată în comunicatul citat. Viitorul acord va sistematiza practic acordurile bilaterale de protejare a investițiilor existente, rezultatul fiind un document unic și coerent.

UE are ca obiective protejarea investițiilor europene în China și a investitorilor, reducerea obstacolelor cu care se confruntă aceștia și facilitarea accesului pe piața chineză.

În 2011, companiile europene au investit 17, 5 miliarde de dolari în China. În același an, Beijingul a făcut investiții în UE în valoare de 2,8 miliarde de euro. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri