Sari la conținut

Fostul preşedinte al Poloniei a fost deshumat

Polonia nu renunţă la încercările de a afla adevărul privind catastrofa aviatică de la Smolensk, din 2010. La Cracovia, anchetatorii polonezi au deshumat rămăşiţele preşedintelui de la acea vreme, Lech Kaczynski, şi ale soţiei acestuia, Maria. Până la sfârşitul lui 2017 vor fi deshumate alte 83 de victime. Autorităţile nu au obţinut acceptul tuturor familiilor.

Investigatorii vor astfel să afle dacă rămăşiţele umane prezintă urme de explozibil. În spatele noii anchete se află Jaroslaw Kaczyznski, fratele geramăn al fostului preşedinte şiu liderul partidului aflat la guvernare. El este unul dintre polonezii care cred că la Smolensk nu a fost vorba de un accident şi că tragedia ar fi fost provocată de Rusia. Un recent sondaj arată că doar 10% dintre polonezi sunt de acord cu deshumarea victimelor pentru continuarea anchetei.ş

Pe 10 aprilie 2010, o aeronavă de tip Tupolev Tu-154 din cadrul Regimentului 36 al Aviației Speciale poloneze s-a prăbușit în apropierea aeroportului din Smolensk, Rusia. În accident au murit toți cei 88 de pasageri și cei 8 membri ai echipajului. În aeronavă se aflau președintele Poloniei Lech Kaczyński, membri ai Guvernului și ai Parlamentului, comandanți ai Forțelor Armate și alți demnitari polonezi. Toţi urmau să participe la comemorarea a 70 de ani de la masacrul de la Katyń. Ancheta autorităţilor din Rusia a ajuns la concluzia că avionul s-a prăbuşit din cauza condiţiilor meteo nefavorabile – ceaţă foarte deasă – şi a faptului că pilotul nu a urmat instrucţiunile turnului de control.