Sari la conținut

FOTO&VIDEO. Paradă impresionantă la Kiev, de Ziua Independenței

La paradă au participat 1.500 de militari, inclusiv batalioane care au luptat împotriva separatiştiolor din estul Ucrainei.

În centrul Kievului, pe străzi au fost scoase tancuri şi vehicule militare. Parada a fost organizată în Piaţa Independenţei, simbolul revoltei care a schimbat regimul. Locul a fost curăţat în ultimele luni de baricadele şi corturile ridicate de manifestanţii pro-europeni. Mii de oameni au venit cu steaguri şi flori ca să vadă ceremoniile, care au fost deschise de preşedintele ţării. Cu o zi înainte, la 23 august, ucrainenii au celebrat ziua drapelului:

În cadrul discursul de Ziua Independenţei, Petro Poroşenko a promis 2,2 miliarde de euro pentru dotarea armatei ucraienene, în următorii trei ani. El a făcut apoi o baie de mulțime și era să-și piardă ceasul strângând mâinile oamenilor, arată fotografii postate pe Twitter.

La 24 august 1991, Ucraina a ieşit din componenţa URSS şi s-a declarat stat independent şi democratic, printr-o declarație adoptată de Rada de la Kiev. Au urmat primele alegeri libere, pe 1 decembrie 1991, în urma cărora Leonid Kravciuk a fost ales președinte.

 

În ajunul Zilei Independenţei, la Kiev a fost primită Angela Merkel. Cancelarul german a cerut Rusiei şi Ucrainei să ajungă la un acord pentru a pune capăt conflictului armat din estul ţării. Preşedintele ucrainean a ţinut să sublinieze că războiul nu este alegerea ţării sale şi că, pentru a discuta despre pace în regiune, mercenarii ruşi trebuie să părăsească regiunile Doneţk şi Lugansk.