Jihadistă suspectată de legături cu autorul atentatului de la Viena, arestată în Italia. „S-a declarat gata să devină o martiră”

Data publicării:
politia perchezitioneaza suspecti dupa atacul de la viena
Atacul terorist din Viena a șocat întreaga Europă. Sursa foto Profimedia Images

Poliţia italiană a arestat miercuri o femeie de 19 ani cu dublă cetăţenie italo-kosovară, suspectată că facea parte din gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) şi că avea legături cu autorul atentatului din noiembrie 2020 de la Viena.

Tânăra, identificată doar cu iniţialele B.T., este căsătorită cu un cetăţean din Kosovo ce are legături cu Fejzulai Kujtim, cel care a ucis cu focuri de armă patru persoane în Austria, în noiembrie 2020, înainte de a fi ucis de poliţie.

B.T., radicalizată de la vârsta de 16 ani, a părăsit recent Kosovo pentru a se instala la Milano (nordul Italiei), însă a rămas în contact permanent cu soţul său şi cu alţi simpatizanţi ai SI din ţara sa, a precizat Ministerul Afacerilor Interne italian, într-un comunicat citat de AFP, potrivit Agerpres.

Poliţia a găsit conţinuturi jihadiste pe telefonul său, precum şi fotografii ale unor autori de atacuri ale SI, cunoscuţi poliţiei.

Anchetatorii au identificat de asemenea peste 2.000 de mesaje pe grupuri de discuţii ce ofereau SI sprijin material şi ideologic. Ei au subliniat că B.T. a făcut schimb de mesaje cu „soţii de combatanţi”, oferind în unele cazuri sfaturi noilor sosiţi.

„Trebuie să sărbătorim căsătoria ta cu AK47. Avem nevoie să celebrăm, nu vom lăsa niciun necredincios, evident. Sânge peste tot”, se spune într-un mesaj publicat de poliţie.

În alte mesaje este exprimată bucuria pentru decapitarea în Franţa a profesorului Samuel Paty, în octombrie 2020, şi se afirmă că aceasta a fost „o lecţie pentru toţi ceilalţi profesori. El o merita!”.

Poliţia a publicat, de asemenea, o înregistrare audio în care femeia putea fi auzită jurând credinţă grupării SI şi declarându-se gata să-şi sacrifice viaţa. „Ea s-a declarat gata să devină o martiră”, a spus procurorul Milanului, Alberto Nobili, în timpul unei conferinţe de presă, calificând drept „înfiorătoare” mesajele femeii.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri