Ministrul sârb de externe critică rezoluția PE care îndeamnă țara să se alinieze la politica externă a UE în relația cu Rusia

Data actualizării: Data publicării:
Ivica Dacic priveste ingandurat
Ministrul sârb de externe Ivica Dacic a declarat că noua rezoluţie a Parlamentului European care cere Belgradului să se alinieze la politica externă a UE este „un alt exemplu de ipocrizie enormă”. Foto: Profimedia

Ministrul sârb de externe Ivica Dacic a declarat miercuri că noua rezoluţie a Parlamentului European (PE) care cere Belgradului să se alinieze la politica externă a UE este „un alt exemplu de ipocrizie enormă”.

Într-o declaraţie transmisă agenţiei de presă Tanjug, Dacic a spus că PE are obiecţii cu privire la nealinierea Serbiei faţă de politica externă a UE, dar nu menţionează că „aşa-numitul Kosovo nu a dorit să implementeze Acordul de la Bruxelles”, semnat sub patronajul UE.

„Acordul de la Bruxelles şi Comunitatea Municipalităţilor Sârbe nu este un element fundamental al politicii externe europene? De asemenea, se vorbeşte despre integritatea teritorială a Ucrainei, în timp ce se fac apeluri la încălcarea integrităţii teritoriale a Serbiei”, a notat Dacic.

Înainte de a da lecţii Serbiei că nu se aliniază la politica externă a UE, PE ar trebui să se alinieze la principiile fundamentale ale dreptului internaţional privind protecţia integrităţii teritoriale a tuturor statelor din lume, „cu excepţia cazului în care consideră că Serbia nu are voie să beneficieze de dreptul internaţional”, a subliniat Dacic, notând că rezoluţia este „ipocrită până la extrem”, adaugă Tanjug, citată de Agerpres.

Potrivit unei relatări de miercuri rtv.rs (Radioteleviziunea Voivodinei), Parlamentul European a adoptat Rezoluţia privind aplicarea politicii externe şi de securitate comune a UE, în care, în partea care se referă la Serbia, se menţionează că Belgradul trebuie să se conformeze cu politica externă a Uniunii.

În rezoluţie, în legătură cu Serbia se menţionează că Parlamentul European „regretă nivelul scăzut continuu al conformării Serbiei” faţă de politica externă a UE şi repetă că „noi capitole de negocieri (de aderare la UE n.red) ar trebui să fie deschise abia atunci când Serbia îşi consolidează dedicaţia pentru reformele din domeniul democraţiei şi statului de drept şi arată că s-a conformat pe deplin cu politica externă a UE”.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri