Polonia | Fostul președinte Lech Kaczynski va fi exhumat

Data publicării:
mormant kaczynski - lp
Foto: Digi24

Liderul partidului polonez Lege și Justiție” (PiS), Jaroslaw Kaczynski, a anunțat sâmbătă că rămășițele pământești ale fratelui său geamăn, fostul președinte Lech Kaczynski, decedat în urma prăbușirii avionului său în 2010 la Smolensk, în estul Rusiei, vor fi exhumate în cadrul anchetei privind tragedia soldată cu 96 de morți.

mormant kaczynski - lp

„Sunt de acord cu decizia Parchetului cu privire la exhumări. În ceea ce privește rămășițele pământești ale fratelui meu, termenele au fost deja fixate. Va fi una dintre primele exhumări, dacă nu chiar prima”, a declarat Jaroslaw Kaczynski, potrivit Agerpres.

El a calificat drept scandaloasă ancheta desfășurată de precedentul guvern de la Varșovia, condus de liberali. După ce PiS a câștigat anul trecut alegerile parlamentare din Polonia, noul guvern a decis să redeschidă investigația privind accidentul de la Smolensk.

Lech Kaczynski și soția sa, Maria, sunt înmormântați în cripta Castelului regal Wawel de la Cracovia (sudul Poloniei), unde sunt îngropați regii polonezi și mareșalul Jozef Pilsudski, părintele independenței Poloniei în 1918.

Concluzia anchetei efectuate de Rusia a fost aceea că avionul s-a prăbușit din cauza unei erori de pilotaj, în timpul aterizării în condiții de ceață densă, probabil și ca urmare a presiunilor exercitate de unii membrii ai delegației asupra piloților pentru a ateriza la Smolensk, în pofida vizibilității reduse.

Delegația poloneză se deplasa la Smolensk pentru a asista la comemorarea a 70 de ani de la masacrul de la Katyn.

Comisia poloneză de anchetă, care a investigat accidentul în perioada când premier era Donald Tusk, a exclus teza atentatului, dar a acuzat și doi controlori de trafic aerian ruși că au comis erori. Rusia atribuie vina integral echipajului avionului polonez, însă refuzul ei de a preda Poloniei resturile avionului a alimentat constant speculațiile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri