Sari la conținut
News Alert

Români întorşi acasă după atentatele din Bruxelles

După închiderea aeroportului din Bruxelles şi redirecţionarea pasagerilor TAROM către Amsterdam, statul român a trimis o aeronavă pentru repatrierea celor care au vrut să se întoarcă în ţară.

„Şi când am ajuns lângă metrou, chiar eram acolo, a anunţat că au avut loc două explozii şi atunci ne-am intors la hotel. Am rămas cazaţi până la prânz şi la prânz a venit un autocar şi ne-a dus la Amsterdam”, a explicat un pasager.

Printre românii care s-au aflat la Bruxelles în timpul atentatelor se număra şi Daniel Dăianu. Acesta se afla chiar în Parlamentului European, clădire aflată în aproprierea staţiei de metrou Maelbeek.

„Atmosfera este foarte tensionată. Ce mă frapează pe mine, acuma vă spun un gând, este greu de inţeles de ce după capturarea unuia dintre cei ce au gândit atentatul nu au fost luate totuşi măsuri mai severe”, a spus Daniel Dăianu.

„Sigur e nefericit faptul că au murit atâţia oameni nevinovaţi, atât de mulţi răniţi. A fost o desfăşurare mare de forţe chiar în zona de la Maelbeek acolo unde am fost noi”, a adăugat Ioan Silviu Lefter.

„Atmosfera e groaznică, e trist, nici nu vă puteţi imagine ce e acolo”, a mai spus un român.

Pasagerii care s-au întors azi-noapte în Cluj-Napoca din Belgia sunt îngroziţi de atentatele de ieri. Toţi au răsuflat liniştiţi că au ajuns cu bine în ţară.

Toată lumea e terorizată, toată lumea terorizată.Eu la Schuman lucrez...la comisie şi am trecut cu câteva minute înainte să fie exploziile la metrou”, a spus o româncă.

„Înainte de a ajunge la aeroport, la ultimul sens giratoriu s-au oprit toate maşinile, s-au controlat toate maşinile, la intrarea în aeroport poliţia câini, se puneau toate bagajele la uşă, câinele mergea, le mirosea”, a adăugat un alt român.

Ni s-a comunicat să ajungem la aeroport cu cinci ore înainte de plecare din cauza securităţii, deci fiecare maşină era controlată”, a spus europarlamentarul Csaba Sogor.

Trei atacuri teroriste au avut loc, marți, la Bruxelles. Două atacuri - în locuri-cheie din oraş - aeroportul Zaventem şi linia de metrou care traversează cartierul instituţiilor europene. 32 de oameni au murit şi peste două sute sunt răniţi - printre ei şi patru cetăţeni români.

Atentatele, revendicate de organizaţia teroristă Stat Islamic, vin la doar câteva zile de la capturarea la Bruxelles a lui Salah Abdeslam. De altfel, singurul supraviețuitor dintre autorii atacurilor de la Paris din noiembrie ar fi trebuit să participe şi la masacrul din capitala Belgiei, potrivit unor surse din poliţie. Forţele de ordine au întreprins mai multe raiduri şi sunt în căutarea celor consideraţi responsabili.

Citiți și: 

Atacuri teroriste în inima Europei: Explozii la aeroportul din Bruxelles și la metrou. 32 morți și 230 răniți

Reacția lui Klaus Iohannis după exploziile de la Bruxelles           

C.T.Popescu: Așa ceva se poate întâmpla și pe Aeroportul Otopeni 

Fostul europarlamentar Sebastian Bodu: Aeroportul din Bruxelles are grave probleme de securitate

Atac în inima Europei | Cristian Pîrvulescu: Scopul atacului a fost să genereze panică în interiorul instituțiilor europene 

Traian Ungureanu, europarlamentar: „Bruxelles-ul continuă să fie o crescătorie de terorişti”

Atacuri Bruxelles. Jurnalist român: Au vrut să arate că pot lovi chiar în inima democrației