România a preluat şefia Consiliului UE. Iohannis: Propunem pentru cele șase luni mai multă unitate și coeziune

ceremonie-presedintie-ue-ateneu-juncker-dancila-inquam-ganea (2)
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

România marchează preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Astăzi şi mâine, la Bucureşti au loc întâlniri oficiale şi evenimentele culturale dedicate acestui eveniment. Participă Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei, Antonio Tajani, preşedintele Parlamentului, şi Donald Tusk, preşedintele Consiliului European. De la ceremonie lipsește Liviu Dragnea, plecat în vacanță.

Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Citește și

CTP: La auzul primelor vorbe româneşti ale lui D. Tusk toată lumea şi-a dat seama cât de ridicol a fost Tăriceanu

Oana Popescu: Severin în spatele lui Iohannis, Năstase în fața lui Cioloș. Arată imaginea fidelă a României de azi


Actualizare 21:07. Ultimul discurs este susținut de Viorica Dăncilă, premierul României.

Actualizare 21:00. Pe scenă a urcat pentru rostirea discursului Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene.

Actualizare 20:54. Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, susține discursul în limba română.

Actualizare 20:41. Antonio Tajani, preşedintele Parlamentului European, a luat cuvântul.

Actualizare 20:35. Florin Iordache, vicepreședintele Camerei Deputaților, susține un discurs. El îl înlocuiește pe Liviu Dragnea, președintele Camerei, care a plecat în vacanță. 

Actualizare 20:30. Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, susține un discurs.

Discursul președintelui Klaus Iohannis

Actualizare 20:20. Președintele României, Klaus Iohannis, susține un discurs:

Domnule Președinte al Parlamentului European,
Domnule Președinte al Consiliului European,
Domnule Președinte al Comisiei Europene,
Domnule Președinte al Senatului,
Doamnă Prim-ministru,
Distinși membri ai Colegiului Comisiei Europene,
Distinși invitați,
Doamnelor și domnilor,

Este o deosebită plăcere pentru mine să particip împreună cu dumneavoastră la lansarea oficială a primei Președinții a țării noastre la Consiliul Uniunii Europene.
La 12 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România preia un rol de prim-plan la nivel european.
Dacă privim puțin în urmă, întoarcerea țării noastre în familia europeană a reprezentat un deziderat de o importanță aparte, pentru care am depus toate eforturile la nivel național şi pentru care am lucrat cu dedicație și profesionalism, având convingerea fermă că proiectul european este o construcție unică în lume de pace și prosperitate și singura cale de a asigura progresul comun al statelor europene.
Astăzi, cu aceeași convingere preluăm exercitarea Președinției Consiliului Uniunii Europene, cu obiectivul principal de a contribui la consolidarea unui Europe mai coezive, mai unite și mai puternice.

Doamnelor și domnilor,
Primul semestru al anului 2019 va fi definitoriu pentru dinamica viitoare a Uniunii Europene.
Uniunea se confruntă în prezent cu diverse provocări, atât interne, cât și externe, precum procesul de retragere a Marii Britanii din Uniune, migrația şi securitatea în vecinătatea sa imediată și dincolo de continentul european.
Construirea Uniunii Europene de astăzi a fost posibilă pentru că părinții fondatori au crezut în proiectul european, în idealurile şi valorile sale.
Noi credem astăzi, mai mult ca oricând, că Uniunea Europeană este în mod incontestabil un proiect de succes, puternic și viabil.
Cei peste 60 de ani de pace de care s-a bucurat cea mai mare parte a continentului nostru stau mărturie forței, temerității și încrederii tuturor în capacitatea noastră de a coopera în mod eficient și sustenabil.
Ei sunt dovada că „uniți în diversitate” nu este un simplu motto, ci expresia  faptului că Uniunea noastră este un proiect peren, capabil să se remodeleze mereu, fără a renunța la principiile și valorile fondatoare.

Distinși invitați,
Ca parte integrantă a acestei comunități europene, României îi revine acum misiunea de a avansa agenda noastră comună.
Știm cu toții că exercitarea unui Președinții este o misiune de înaltă responsabilitate, care presupune deopotrivă angajament și pragmatism pentru a putea răspunde de o manieră concretă, adecvată și realistă tuturor provocărilor.
Mai multă unitate și coeziune - aceasta este calea pe care o propunem pentru următoarele șase luni și pe care va trebui să o urmărim cu toții cu consecvență.
Avem o serie de dosare importante pe agenda europeană, precum negocierile privind viitorul Cadru Financiar Multianual post 2020, iar contextul Președinției României va fi marcat de alegerile pentru viitorul Parlament European.
Pe acest fond, va trebui să demonstrăm că prin unitate și consens putem defini o nouă pagină a proiectului nostru comun.
Avem nevoie de mai multă coeziune în toate acțiunile noastre la nivelul Uniunii Europene, indiferent că vorbim de o Europă a convergenței, de o Europă mai sigură, de o creștere a rolului Europei ca actor global sau de valorile noastre comune. Coeziunea este, în viziunea noastră, un aspect esențial pentru a asigura avansarea proiectului european.
După cum spuneam, pe parcursul mandatului nostru de Președinție a Consiliului Uniunii Europene vor avea loc momente marcante pentru evoluția Uniunii Europene și avem încrederea că reuniuni de o semnificație aparte, precum Summitul de la Sibiu, vor oferi noi perspective Europei de mâine.
Îmi  exprim dorința și speranța ca 9 mai 2019 să rămână în istoria proiectului european ca un moment de reafirmare a narativului unei Uniuni puternice și unite.

Doamnelor și domnilor,
Astăzi avem plăcerea de a marca împreună începutul unei perioade de șase luni importante pentru țara noastră și pentru Uniune.
Ne propunem să reușim împreună pe parcursul acestor luni să consolidăm unitatea și coeziunea, într-un moment cu teste și mize importante pentru Uniunea noastră, a tuturor.
Vă mulțumesc!”

Imagini cu liderii europeni, primiți de oficialii români

Actualizare 20:10. A început ceremonia de la Ateneul Român. Un cor mixt a interpretat imnul României, „Deșteapă-te, române!”

Actualizare 20:00. Liderii europeni ajung la Ateneul Român, fiind cazați la un hotel de lux din apropiere.

Actualizare 19:50. Klaus Iohannis a ajuns la Ateneul Român. 

Manifestație pro-UE și anti-corupție la Ateneul Român

manifestatie-ateneul-roman-doru-oprisan
Foto: Doru Oprișan

Actualizare 19:30. Membrii guvernului Dăncilă încep să ajungă la Ateneul Român. Între timp, sute de persoane manifestează în apropiere de Ateneul Român. Printre ei se află și filosoful Mihai Șora.

Actualizare 19:00. Invitații ceremoniei încep să sosească la Ateneul Român. O lipsă notabilă este cea a lui Liviu Dragnea. Președintele PSD și al Camerei Deputaților se află în vacanță și este înlocuit de Florin Iordache, vicepreședintele Camerei.


Actualizare 18:40. Oficialii europeni au aterizat la București. De la ora 20:00, la Ateneul Român are loc ceremonia evenimentului de preluare de către România a președinției Consiliului UE, la care oficialii români şi străini vor susţine discursuri, pe care Digi24 le va transmite în direct.

FOTO & VIDEO. Cum au fost întâmpinați oficialii europeni în București. Protest la Ateneu


Balazs Barabas, jurnalist Digi24: Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, vine astăzi în vizită oficială la Bucureşti, însoţit de Colegiul Comisarilor. Dar ce înseamnă Comisia Europeană şi Colegiul Comisarilor?

Comisia Europeană este latura executivă a Uniunii Europene, care îi promovează interesele generale. Jean Claude-Juncker este preşedintele ei, iar din componenţă fac parte vice-preşedintele, Frans Timmermans şi un Colegiu al Comisarilor. Comisarii europeni sunt câte unul din fiecare stat membru şi portofoliile de care se ocupă, diferă. De exemplu, reprezentantul României în acest Colegiu este Corina Creţu, comisarul european pentru politica regională.

Balazs Barabas, jurnalist Digi24: De ce se face această vizită astăzi, la Bucureşti? Simplu. Ca să discute cu autorităţile române, care deţin preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, despre priorităţile UE pentru perioada cât România este la conducere.

Ce are de făcut România în următoarele 6 luni? Se ocupă de 4 mari piloni pe care îi consideră cei mai importanţi: Europa convergenţei, Europa mai sigură, Europa mai puternică la nivel global şi Europa valorilor comune. Toate aceste teme fac parte din priorităţile Uniunii Europene. Rolul nostru este să avansăm cu aceste dosare, astfel încât, o dată încheiate să folosească întregului bloc comunitar, adică, fiecărui cetăţean european.

Ceremonie la Ateneul Român

Astăzi este programată, la Ateneul Român, o ceremonie la care vor fi prezenţi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, al Parlamentului European, Antonio Tajani, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk şi premierul Viorica Dăncilă

Toţi cei patru demnitari vor susţine discursuri, înainte de concertul inaugural care va avea loc pe scena Ateneului.

De asemenea, la ceremonia de deschidere vor fi prezenţi şi membrii Colegiului Comisarilor.

Concertul va fi susţinut de Orchestra Uniunii Europene, formată din muzicieni din cele 28 de state UE, respectiv de artişti români recunoscuţi internaţional, precum Adela Zaharia, Ruxandra Donose, Michael König, Sorin Coliban şi Corul Filarmonicii "George Enescu". Dirijorul concertului va fi Ion Marin, în timp ce corul este coordonat de Ion Iosif Prunner.

Un concert inaugural al Preşedinţiei române la Consiliul UE va avea loc şi la Bruxelles, pe 24 ianuarie, la centrul Bozar. Atunci, Orchestra Română de Tineret condusă de Cristian Mandeal va prezenta un repertoriu ce include lucrări de George Enescu, Theodor Rogalski, Grigoraş Dinicu, George Grigoriu şi Eugen Doga.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că lansarea oficială a Preşedinţiei române a Consiliului UE are loc în două clădiri simbol pentru ţara noastră - Ateneul Român şi Palatul Victoria.

„Vă asigur că ne vom îndeplini rolul de mediator imparţial, de facilitator de consens, că vom avea ca şi priorităţi provocările existente la nivel european. (...) De asemenea, vreau să vă asigur că fiecare ministru al Cabinetului are pe masa de lucru dosarele la nivel european şi că, începând cu data de 21 luna aceasta, vor merge în comisiile de specialitate din cadrul Parlamentului European", a mai spus Dăncilă”.

Întâlniri cu Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă

Vineri, preşedintele Comisiei Europene va avea întâlniri cu preşedintele Klaus  Iohannis şi cu premierul Viorica Dăncilă. Potrivit programului oficial, cele două reuniuni vor fi urmate de declaraţii comune de presă.

La Cotroceni, subiectul discuţiilor va fi legat de Preşedinţia României la Consiliul UE, cu accent pe principalele dosare europene pe care România le va gestiona în această perioadă. Preşedintele României va sublinia că exercitarea pentru prima dată de către ţara noastră a Preşedinţiei rotative a Consiliului UE va reprezenta o bună oportunitate pentru a reafirma angajamentul în favoarea consolidării proiectului european, a precizat Administraţia prezidenţială într-un comunicat.

Agenda vizitei lui Jean Claude Juncker include şi întâlniri cu preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea. Deocamdată, pe site-ul celor două Camere nu există menţiuni cu privire la întâlnirile cu preşedintele CE.

Surse: Digi24, Agerpres, News.ro.

Partenerii noștri
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digi24.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level, m2digi24ro, stickyCookie
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Instagram instagram.com Vezi politica de confidenţialitate
csrftoken, ds_user_id, ig_did, ig_cb, mcd, mid, rur, shbid, shbts, urlgen
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cx_profile_timeout, cx_profile_data
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
Trimite
Vezi politica de confidențialitate