Un cutremur politic se profilează în Germania de Est. Cum explică Verzii ascensiunea dreptei

Data actualizării: Data publicării:
Steffen Kubitzki AfD
Steffen Kubitzki este candidatul AfD la alegerile pentru parlamentul din Brandenburg Foto: captura TV

În Germania de Est se profilează un cutremur politic. În Brandenburg şi Saxonia vor avea loc alegeri pentru parlamentele regionale şi se pare că partidele de dreapta vor avea un avans uriaş. Sondajele sugerează că ar putea chiar ieşi învingătoare. Conducătorii partidului AfD (Alternativa pentru Germania, de extremă dreapta) câştigă susţinere cu o retorică naţionalistă şi anti-refugiaţi. Cei care se opun politicilor lor sunt hotărâţi să le oprească ascensiunea. Oare ce alimentează această deplasare spre dreapta? Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:00 și în reluare sâmbăta de la ora 18:30.

După reunificarea Germaniei, mulţi locuitori din estul ţării consideră că sunt trataţi ca nişte cetăţeni de categoria a doua. Tinerii de aici pleacă în căutarea unor oportunităţi în alte părţi. Şi regiunea Luzacia, Brandenburg, e pe cale să primească o nouă lovitură: mina, unul dintre cei mai mari angajatori din regiune, va fi închisă.

Multora, votarea partidului anti-sistem AfD le va da o platformă care să-i facă auziţi.

Închiderea unei mine de cărbune, efect catalizator

Mulţi locuitori ai porțiunii din Brandenbug a regiunii Luzacia depind de industria minieră pentru a-şi câştiga existenţa. Ei sunt însă acum îngrijoraţi, pentru că Germania s-a hotărât să elimine progresiv centralele energetice pe bază de cărbune.

Partidul german de extremă dreapta, AfD, profită de aceste temeri. Candidatul AfD local, Steffen Kubitzki, care în prezent lucrează el însuşi într-o centrală electrică, spune că alte partide nu au niciun plan pentru perioada în care exploatarea cărbunelui va deveni istorie.

Kubitzki e tehnician în centrala electrică pe bază de cărbune Jänschwalde. În ultima vreme, s-a concentrat pe o carieră politică. Speră să câştige un loc la apropiatele alegeri regionale din Brandenburg.

Acum zece ani, nici n-aş fi visat să intru în politică şi să fiu implicat în astfel de lucruri. Aş fi putut alege să-mi petrec timpul pescuind şi plimbându-mi câinele, ducând o viaţă tihnită. Iar faptul că sunt membru al AfD îngreunează lucrurile, deoarece oamenii au o atitudine ostilă faţă de acest partid”, spune Steffen Kubitzki, candidat AfD pentru Parlamentul landului Brandenburg.

În realitate, partidul AfD însuşi e cunoscut pentru incitarea la ostilitate.

Ce vor să audă alegătorii

Azi, Steffen Kubitzki, membru al AfD, face campanie într-o mică circumscripţie electorală rurală. Şi prezenţa alegătorilor i-a întrecut cu mult aşteptările. Sunt prezenţi şi membrul Afd Gottfried Curio şi co-preşedintele acestui partid, Alexander Gauland. Ei ştiu exact ce vor oamenii să audă...

Gottfried Curio, deputat AfD:  „Propria noastră cultură dispare din viaţa publică. În fiecare zi, mici semne ne fac să simţim că patria noastră dispare: adăposturi pentru refugiaţi se deschid chiar lângă casa noastră, vedem tot timpul persoane cu văluri musulmane şi tot mai multe cafenele cu narghilele. Și aproape că nimeni nu mai vorbeşte germana în transportul public. Pentru asta, soarta Germaniei stă acum în mâna alegătorilor AfD!”

Primește aplauze.

Doamnelor şi domnilor, dacă AfD ajunge la putere, vom prelua din nou controlul graniţelor noastre!”, promite Alexander Gauland.

Şi Steffen Kubitzki ştie cum să-i câştige pe localnici de partea partidului său.

Steffen Kubitzki, candidat AfD  pentru Parlamentul landului Brandenburg:  „Cred că cea mai amuzantă întrebare mi-a fost pusă de Greta Thunberg. Am fost revoltat. Apoi am spus, pur şi simplu: "Conduc un V8 de 5,5 litri, cu 388 de cai-putere, aşa că putem să trecem peste această întrebare?”

Politicienii AfD de la Berlin, împreună cu Steffen Kubitzki, au o puternică influenţă asupra acestor alegători.

„Kubitzki vorbeşte ca un om obişnuit. Ceilalţi au propriul lor mod de a vorbi, în stil parlamentar. Însă Kubitzki vorbeşte ca un om normal, care lucrează într-o centrală electrică, şi oamenilor le place asta”, explică un participant la adunarea electorală.

Cum explică Verzii succesul AfD-ului: Oamenii o duc bine!

Mulţi locuitori ai landului Brandenburg apreciază retorica partidului. După prăbuşirea Germaniei de Est, comuniste, mulţi dintre cei de aici s-au mutat în Vest. Iar cei care n-au făcut asta s-au simţit neajutoraţi.

Însă acum a intrat pe scena politică partidul AfD.

El neagă schimbările climatice, incită la sentimente xenofobe şi a fost asociat cu neo-naziştii. În ciuda acestor lucruri, se pare că AfD va câştiga alegerile pentru parlamentul landului Brandenburg.

Puţini dintre cei de faţă sunt pregătiţi să comenteze asupra succesului AfD.

„Asta depinde de ce vor să realizeze. Ceea ce nu este clar. Cred că vom afla doar după ce vor fi la putere sau când vor avea influenţă - dar atunci este, în general, prea târziu”, spune un tânăr.

În ciuda unor asemenea îndoieli, se preconizează că partidul va câştiga de partea sa votanţi ai tuturor celorlalte partide, în afară de Verzi, care chiar câştigă voturi în problema schimbărilor climatice, până şi în această regiune carboniferă. Lothar Treder-Schmidt, membru al partidului Verzilor, explică de ce AfD se bucură de o poziţie atât de puternică în Brandenburg.

Lothar Treder-Schmidt, Partidul Verzilor: Oamenii o duc bine. Şi din acest motiv sunt pregătiţi să rişte atât de nebuneşte în acest joc politic. Aici, rata şomajului e de doar 3 la sută, un procent foarte mic la nivel naţional! Şi, brusc, localnicii se întorc către AfD, asumându-şi riscuri oarecum nebuneşti”.

Spune asta deoarece există pericolul ca - dacă AfD câştigă alegerile - o facţiune a sa de extremă dreapta să câştige controlul. Dar asta nu-l îngrijorează pe Kubitzki.

„Dacă partidul se dezvoltă în orice direcţie negativă, pot să ies din el într-o clipă. Dar mă îndoiesc că se va întâmpla aşa ceva”, spune Steffen Kubitzki.

Sondajele arată că AfD va înregistra avansuri majore la apropiatele alegeri nu doar în Brandenburg, ci şi în Thuringia şi în Saxonia.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri