Ungaria a încheiat acorduri cu Serbia și Muntenegru pentru recunoașterea reciprocă a certificatelor de vaccinare anti-COVID

Data publicării:
Peter Szijjarto
Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, anunță că țara sa a încheiat acorduri cu Serbia și Muntenegru pentru recunoașterea reciprocă a certificatelor de vaccinare Foto: Profimedia

Ungaria, singura țară UE care a folosit vaccinurile din China și Rusia, neautorizate pe piața europeană, a încheiat joi acorduri cu Serbia şi Muntenegru, două țări care nu sunt în Uniunea Europeană, pentru recunoaşterea reciprocă a certificatelor de vaccinare anti-COVID-19, a anunţat ministrul ungar de externe Peter Szijjarto.

Astfel, posesorii certificatelor de vaccinare vor putea călători începând de vineri între Ungaria şi aceste două ţări, transmite agenţia MTI, preluată de Agerpres.

Cu aproape patru milioane de persoane imunizate, dintr-o populaţie de circa zece milioane, „Ungaria a făcut un nou pas către normalitate, prin acorduri cu anumite ţări pentru a permite călătoriile fără obligaţia izolării sau a testării”, a scris ministrul Peter Szijjarto pe Facebook.

Ungaria poartă discuţii pentru acorduri similare cu Grecia şi Israel, a mai anunţat Szijjarto.

La rândul său, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, Gergely Gulyas, a declarat, potrivit Reuters, că Ungaria va căuta să încheie astfel de acorduri cu orice ţară deschisă ideii de recunoaştere reciprocă a certificatelor de vaccinare.

Ungaria, singura țără din UE care a folosit vaccinuri din China și Rusia

Ungaria este singura ţară din UE care foloseşte vaccinuri anti-COVID-19 din Rusia şi China - vaccinurile Sputnik V şi Sinopharm, folosite și în Serbia și Muntenegru.

În total, până marţi, Ungaria primise circa 3,5 milioane de doze din vaccinurile Sputnik V şi Sinopharm şi circa 3,6 milioane de doze din vaccinurile Pfizer, Moderna şi AstraZeneca, acestea din urmă fiind achiziţionate prin mecanismul comun al UE.

Potrivit ministrului Szijjarto, Ungaria a primit până în prezent peste două milioane din cele cinci milioane de doze de vaccin chinezesc contractate.

De altfel, premierul Viktor Orban şi preşedintele chinez Xi Jinping au avut joi o discuţie telefonică în care au abordat şi tema cooperării în combaterea pandemiei. 

Ungaria se apropie de imunizarea a 40 la sută din populație

Ungaria susține că achiziționarea vaccinurilor din Rusia și China i-a permis să ia un avans important în faţa celorlalte state ale blocului comunitar în acţiunea de imunizare a populaţiei. Potrivit lui Gergely Gulyas, Ungaria şi Malta sunt pe primele locuri în UE la acest capitol.

Guvernul de la Budapesta a promis că de îndată ce va fi atins pragul de patru milioane de persoane imunizate - ceea ce se anticipează că se va întâmpla vineri -, o nouă serie de relaxări ale restricţiilor va intra în vigoare, printre măsurile anunţate fiind redeschiderea restaurantelor la interior şi a cinematografelor, dar numai pentru persoanele vaccinate, şi scurtarea interdicţiei de circulaţie pe timp de noapte.

Aceste acorduri pe care le-a încheiat Ungaria cu Serbia și Muntenegru intervin în condițiile în care la nivel european se pun la punct detaliile pentru un certificat verde comun care să permită unele facilități de călătorie între statele membre. Comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, a declarat marţi că statele UE nu vor fi obligate să accepte pentru certificatul de vaccinare doar vaccinurile autorizate la nivel european, având libertatea să accepte şi alte vaccinuri anti-COVID-19 pe teritoriul lor.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri